Обезпокоителен сигнал получихме за базата на Специалното училище за ученици

...
Обезпокоителен сигнал получихме за базата на Специалното училище за ученици
Коментари Харесай

Сигнал: Отнемат детската градина за глухи деца

Обезпокоителен сигнал получихме за базата на Специалното учебно заведение за възпитаници с повреден слух " Проф.  доктор Стоян Белинов ". В Отворено писмо до Plovdiv24.bg се споделя, че шефът на Регионалния център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение (РЦПППО) лишава постройката на детската градина за глухи деца в Пловдив. Публикуваме текста без редакторска интервенция:

" Директорът на РЦПППО – Пловдив Катя Стоилова е предявила искания към асимилиране на целия първи или втори етаж от постройката, в която се обитават предучилищните групи на Специално учебно заведение за възпитаници с повреден слух " Професор доктор Стоян Белинов ", гр. Пловдив. Отправила е въпроси и за пространства в други стопанисвани от учебното заведение здания.

РЦПППО – Пловдив се обитава в предоставени за прилагане пространства в две здания на Специалното учебно заведение за възпитаници с повреден слух в гр. Пловдив. Първоначално на Регионален център - Пловдив е предан за прилагане втори етаж в дребна постройка в двора на нашия комплекс. През 2008г. и през 2018г. госпожа Стоилова усвоява пространства за ползванена първи етаж в постройката на градината, която се намира в съседство. Сега с желанието си да разшири съществуващите профилирани кабинети и откриването на още два – СТЕМ център и солна стая, желае да и бъдат дадени още пространства от функциониращите пространства на учебното заведение, в които се образоват деца с повреден слух от гр. Пловдив и други обитаеми места. От обява в медиите разбираме, че даже са закупили по-голямата част от оборудването за последните.

От информацията, с която разполагаме профилираните кабинети в РЦПППО – Пловдив, които се обитават там, не дават отговор на условията по Наредба №24 от 10 септември 2020г. за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка на личностното развиване (обн. Дъждовни води. бр. 84 от 29.09.2020г.), надлежно центърът не може да получи финансиране за тях. И няма по какъв начин да дават отговор, тъй като представете си група в детска градина с прилежащите и боксове, стаички и кулоар. Влиза се от помещение в помещение и евентуално някои от тези профилирани кабинети са без прозорци, обособен вход и така нататък Преградено със стена и врата е входното помещение, евентуално в опит да се отделят зали във вътрешността. Доколко това е законосъобразно не знаем, само че сме наясно, че не е в съгласие с нас и с способените за това органи, а би трябвало. Не е ясно за какво изначално Регионален център въобще е позициониран в толкоз дребна база и няма ли опция за преместването му в такава с отговарящи на активността му пространства.

Г-жа Стоилова и екипът и от години употребяват дворното място към двете здания в базата ни. Потокът от хора не е дребен – експерти от центъра, деца и родители идващи за часове в кабинетите, комисии на РЕПЛРДУСОП към РЦПППО, от време на време проведени мероприятия, в това число и в следобедните часове, когато е време за отдих (има задоволително изявления в медии, които го доказват), студенти от ПУ " Паисий Хилендарски ", гр. Пловдив. В същото време нашите деца стоят затворени в постройката, тъй като няма по какъв начин да бъдат изведени при непрестанно наличие на външни лица в двора. Учителите ни споделят, че експерти от центъра са им правели забележки, че децата ни са шумни и им пречат да работят. Затова педагозите ги извеждат след 17:30 ч, когато дворът е свободен. Нашият двор.

Ако на РЦПППО – Пловдив бъдат отдадени за прилагане още пространства от нашите здания, ние ще бъдем принудени да ограничим и даже да спрем приема на деца с повреден слух и с голям брой увреждания в предучилищните ни групи и да ги лишим от ежедневна квалифицирана поддръжка каквото единственото в Южна България особено учебно заведение предлага. Сградите на учебното заведение и общежитието ни не дават отговор на законовите условия за предучилищни групи, преустрояване е невероятно, надлежно няма къде да бъдат преместени.

Редно ли е шефът на РЦПППО – Пловдив да уголемява базата си в желанието си да се развиват и дават услуги за деца и възпитаници със специфични просветителни потребности от гр. Пловдив и региона, като с това ще наруши правата на нашите ученици?

Ние също разполагаме със закупено съоръжение за профилирани кабинети и зали планувани за предучилищните групи. Но не сме им споделили – Махнете се! Ние сме индивиди и няма да посегнем на децата, които се употребяват от техните услуги. Съвестта не ни разрешава. Защо закупуват скъпо съоръжение когато не разполагат с пространства?

Настоятелното искане на госпожа Стоилова, отправено и до държавни институции ни кара да си задаваме въпросите: Показни ли са всички техни мероприятия и изявления в медии в интерес на децата със специфични просветителни потребности? Как можеш да работиш с деца със специфични потребности и в това време воден от персонални упоритости да се опитваш да изгониш други деца със специфични потребности от тяхната градина?

Тогава какво ще вършат тези деца? Къде родителите им да търсят учебно заведение с предучилищни групи, в което ЕЖЕДНЕВНО с тях да работят експерти – рехабилитатори на слуха и говора, разполагаем да имат логопед и психолог и самите детски учители в групите да са експерти специфични педагози, дефектолози, слухово-речеви рехабилитатори, като се изключи че са детски педагози. Къде с децата ще се работи в оборудвани съгласно нормативните условия профилирани кабинети с прилежаща звукоусилваща техника, принадлежности и материали. Никъде в Пловдив и региона. Трябва ли фамилиите да се преселят в София или в Търговище, с цел да се задоволи финансовата нужда на РЦПППО – Пловдив.

На задаваните ни от сътрудници от РЦПППО – Пловдив въпроси " Имате ли деца и възпитаници? " и " Къде са децата от градината? ", ще отговорим: Г-жо Стоилова, сътрудници експерти работещи с деца и възпитаници със специфични просветителни потребности, деца и възпитаници в нашето учебно заведение има. Не ги виждате да се шляят по двора и да обикалят региона, тъй като те са на учебно заведение. В постройката са и учат. В своята постройка са и децата от градината. В постройката са, тъй като вие сте завладяли двора им. Няма да Ви доставим удоволствието и да Ви ги строим, с цел да ги видите и преброите. Все отново камерите Ви гледат към входа им. Това са хора, персони и имат достолепие и права, които ние пазиме. Къде са Вашите достолепие и морал?

Няма ли държавна институция отговаряща за образованието и в частност приобщаващото обучение, която да спре офанзивите от шефа на РЦПППО – Пловдив, като преди всичко сложи децата от образователното ни заведение? Защо институциите не взимат отношение и кланят глава пред доктор Катя Стоилова? Няма ли постройка в гр. Пловдив, в която директорката и екипът и да бъдат настанени, с цел да спрат с ежедневния тормоз към учебното заведение ни? "

Потърсихме коментар от община Пловдив. Проверката сподели, че двете просветителни структури са държавни и ни предложиха да се обърнем към Регионалното ръководство по образованието. Временно изпълняващият длъжността шеф на РУО Антоанета Кръстанова научи от кореспондент на Plovdiv24.bg  за казуса. Обеща още идната седмица да започва инспекция, а резултатите ще станат известни най-рано след месец.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР