Обемът на дигиталните плащания расте с 43,6 на сто през

...
Обемът на дигиталните плащания расте с 43,6 на сто през
Коментари Харесай

Увеличава се интересът към инвестиционното злато у нас

Обемът на цифровите заплащания пораства с 43,6 на 100 през първата половина на 2022 г. спрямо същия интервал на миналата година, регистрира " Пейсера България " (Paysera). За този период българските клиенти са наредили над 104 000 броя заплащания допълнително, в 15 разнообразни валути, на обща стойност от 533,9 млн. лв.. Онлайн платформата оперира на българския пазар от средата на 2016 година и предлага платежни услуги за бизнеса и физическите лица. 

Докладът й демонстрира, че близо 2/3 от изпълнените преводи са интернационалните преводи. От позиция на валутите, в топ 5 на най-използваните се подреждат български лев, евро, щатски $, английска лира и румънска проливам. Най-сериозно нарастване по отношение на размерите през първото полугодие на миналата година има при щатските долари и английските лири надлежно със 74 на 100 и 69 на 100. 

Доминиращ дял имат междуфирмените разплащания, които заемат съвсем 65 на 100. На второ и трето място са трудовите хонорари и таксите за образования и курсове, най-вече за чужбина. Сред набиращите известност през актуалната година са бюджетните заплащания и вложенията, надлежно с 1,8 на 100 и 7 на 100. 

Високият интерес към капиталови артикули се обуславя от растящата инфлация от една страна и търсенето на други възможности на банковите депозити от друга поради прекомерно ниската рентабилност. 

България. Инвестиционното злато е един от желаните способи за опазване на покупателната дарба, очевидно и в статистиката за обсъждания интервал. 

От януари до юни 2022 година българските клиенти са закупили злато на стойност 491 000 лв. или с 65 на 100 повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 г. Ръст има и в броя на потребителите, търгували с скъпи метали – близо 20 на 100 на годишна база.  

" Обемът на осъществените преводи от български клиенти е рекорден за платформата от стъпването ѝ в България. Данните са показателни за темпа на дигитализацията във финансовия бранш, макар че към момента много компании се възвръщат от пандемията или са наранени от актуалната геополитическа конюнктура ", сподели Мартин Богданов, изпълнителен шеф.

В сферата на търговията данните за разплащания са полюсни. Въпреки сериозния скок на онлайн продажбите, пазарувайки в интернет, 60 на 100 от потребителите избират да платят в брой при доставка, сочи последната информация на Българската Е-комерс Асоциация за 2020 година Наложеният платеж господства и през миналата година (2019), само че е с 10 на 100 повече – знак, че заплащанията се цифровизират с сдържан ритъм. 

От друга страна безкасовото заплащане в търговски обекти се ускорява, значително насърчавано от притежателите за предварителна защита от разпространяване на коронавирус. Последната статистика на Българската национална банка (БНБ) демонстрира, че само за първата половина на 2021 година броят на заплащанията с карти на физически ПОС терминали надвишава 109,3 млн. или с над 40 на 100 повече по отношение на 5 години по-рано.

В същия период броят на ПОС терминалните устройства у нас пораства за сметка на банкоматите (ATM), където се следи спад - симптом за понижаващ се интерес към парите в брой. От 2016 година насам банкоматите в страната се редуцират годишно от 5751 до 5340 през 2021 година На фона на тези данни при ПОС терминалите има противоположна наклонност – от 86 663 до 108 694 към средата на 2021 година Това е с 25 на 100 повече по отношение на 5 години обратно.  

Експертите от компанията чакат занапред още повече да се ускорява ползата към новаторските платежни решения у нас. Пример за това е отвореното банкиране, което се смята за същинска гражданска война в света на финансите. То отваря платежния пазар на Европейски Съюз за небанкови сдружения и дава опция на потребителите да заплащат непосредствено от бaнĸoвaтa cи cмeтĸa пpи пaзapyвaнe в интepнeт, бeз да употребяват карта или пocpeдниĸ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР