Обект, който някога е бил смятан за радиогалактика, всъщност е

...
Обект, който някога е бил смятан за радиогалактика, всъщност е
Коментари Харесай

Откритие: Галактика се оказа черна дупка, насочена право към Земята

Обект, който в миналото е бил считан за радиогалактика, в действителност е дейна черна дупка, която е трансформирала ъгъла си, с цел да се насочи непосредствено към Земята, сочат нови проучвания.

В далечна вселена свръхмасивна черна дупка, изхвърляща радиация със скорост, близка до светлинната, е трансформирала ъгъла си с цели 90 градуса, с цел да се насочи непосредствено към Земята - внезапен завой, който озадачава физиците.

Активните галактични ядра (АГЯ) са гладните черни дупки в ядрата на доста други галактики, които акретират материя и изхвърлят мощни струи от високоенергийни частици, известни като релативистки струи. АГН се класифицират съгласно това, коя част от АГН е ориентирана към Земята.

PBC J2333.9-2343, огромна вселена, отдалечена на към 4 милиона светлинни години, преди беше класифицирана като радиогалактика, което значи, че гаргантюанските струи на радиацията на нейната АГН са ориентирани перпендикулярно на нашата линия на зрение . Но ново проучване, оповестено на 20 март в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, прекласифицира галактиката като блазар, което значи, че струите на черната дупка в този момент са ориентирани непосредствено към Земята. Това значи, че струите на галактиката са се изместили с " трагична " степен, пишат откривателите в изследването.

" Нашата догадка беше, че релативистичната бликам на нейната свръхмасивна черна дупка е трансформирала посоката си, а с цел да потвърдим тази концепция, трябваше да проведем доста наблюдения ", споделя в изказване водещият създател на проучването Лорена Ернандес-Гарсия(opens in new tab), астрофизик в Института по астрофизика " Милениум ".

New Supermassive Black Hole Weighs 30 Billion Times Our Sun
— IFLScience (@IFLScience)
Ернандес-Гарсия и сътрудниците му следят PBC J2333.9-2343 в съвсем целия електромагнитен набор - от радиовълни до гама-лъчи. Наблюденията им демонстрират, че тази вселена има характерности, типични за блазарите: Тя се осветява и затъмнява като блазар и има сходни струи. Така те стигат до заключението, че обектът най-вероятно е блазар.

Изследователите следят и два лоба - области, в които струите на АГН взаимодействат със заобикалящия ги газ - в които някои струи преди този момент са оставили своя отпечатък. Въпреки това лобовете на този блазар са " доста остарели ", сподели Ернандес-Гарсия, добавяйки, че " те са реликти от предходна интензивност, до момента в който структурите, ситуирани по-близо до ядрото, съставляват по-млади и дейни струи ".

Тези спящи лобове са доказателство, че струите в действителност са трансформирали посоката си. Не е изцяло невиждано джетовете на една вселена да се появяват на разнообразни места. Но в предходни образци е имало два комплекта лобове, което значи две обособени джета, включващи се и изключващи се. За PBC J2333.9-2343 наподобява, че има единствено един източник на интензивност и той е трансформирал посоката си.

Какво е предизвикало тази огромна смяна? Астрономите към момента работят по този въпрос. Настоящите теории включват обединение на галактики, при което друга огромна вселена се е сблъскала с PBC J2333.9-2343, разклащайки ориентацията на всичко в нея. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР