Обединеното кралство представи споразумение за подводна енергийна връзка с Нидерландия,

...
Обединеното кралство представи споразумение за подводна енергийна връзка с Нидерландия,
Коментари Харесай

Великобритания и Нидерландия създават подводна връзка за пренос на вятърна енергия

Обединеното кралство показа съглашение за подводна енергийна връзка с Нидерландия, с което ще продължи да развива парковете от вятърни електроцентрали, заяви Би Би Си.

Споразумението идва на фона на продължаващите разстройства на пазара, провокирани от нашествието в Украйна на основния експортьор на газ – Русия.

Съобщението бе направено по време на среща на върха в Белгия, която има за цел да усили производството на вятърна сила в Северно море.

В крайбрежния град Остенде се организира Европейска среща на върха, в която вземат участие водачите на страните от Европейски Съюз - Дания, Франция, Германия, Ирландия, Нидерландия и Люксембург, Норвегия и Англия. На срещата участва и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Срещата беше свикана поради последствията от войната в Украйна, както и от световния блян за потребление на възобновими енергийни източници за справяне с изменението на климата.

Новият план, наименуван „ LionLink “, ще свърже вятърни паркове в Северно море на Обединеното кралство и Нидерландия.

Той ще бъде създаден от английския енергиен дистрибутор „ National Grid “ и нидерландския снабдител на електрическа енергия „ TenneT “.

„ LionLink “ ще зарежда с сила до 1,8 млн. английски домове и ще бъде пуснат в употреба до началото на 2030 година, се споделя в изказване на държавното управление на Обединеното кралство.

" Днешното историческо съглашение с Нидерландия свързва нашите две страни посредством този трогателен героизъм на нововъведенията и инженерството ", съобщи министърът на енергетиката на Обединеното кралство Грант Шапс.

Многофункционалната връзка ще бъде най-голямата във връзка с потенциала на електрическата енергия в света.

Тя е едвам втората по рода си след сходен план сред Германия и Дания.

" Заедно със мощните връзки, които поддържаме с нашите северноевропейски съседи, обединени през днешния ден на срещата на върха за Северно море, ние укрепваме енергийната си сигурност ", сподели Шапс.

Връзката ще изпрати " мощен сигнал " на съветския президент Владимир Путин, че " дните на неговата доминация над международните енергийни пазари са в действителност завършили ".

Проектът ще обезпечи задоволително електрическа енергия за зареждане на повече домове, в сравнение с огромните английски градове Бирмингам и Манчестър, взети дружно. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР