Обединени патриоти, Воля и ДПС са парламентарните формации, които ще

...
Обединени патриоти, Воля и ДПС са парламентарните формации, които ще
Коментари Харесай

Патриотите и Воля вкарват свои хора в КЕВР

" Обединени патриоти ", " Воля " и Движение за права и свободи са парламентарните обединения, които ще се борят за попълване на състава на основната Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР), излиза наяве от номинациите за нови членове на органа. Срокът за заявяване на кандидатури изтече на 17 април. Движение за права и свободи ще се бори за опазване на настоящия си представител в комисията, а патриотите и " Воля " оферират по двама претенденти.

Заради промени в закона за енергетиката, които изискват замяна на половината от състава на комисията на всеки три години, през април бе извършен чоп, с който предварително бе преустановен шестгодишният мандат на четирима от членовете на институцията.

Така постовете си трябваше да изоставен Александър Йорданов от някогашния " Патриотичен фронт " (сега " Обединени патриоти " -бел.ред.), Ремзи Осман от Движение за права и свободи, Валентин Петков от Реформаторския блок и Георги Златев от БДЦ. Останалите петима членове на КЕВР, отпред с ръководителя Иван Иванов, резервираха постовете си.

Още при тегленето на жребия стана ясно, че отстранените имат право да бъдат препоръчани за нов мандат. Така наподобява изцяло евентуално излъченият от националистите Александър Йорданов и Ремзи Осман от Движение за права и свободи да бъдат наново издигнати. В резултат кандидатурите на трима от четиримата отстранени публично са импортирани още веднъж в Народното събрание, а подмяната на състава на КЕВР може да се окаже съвсем напълно официална.

Държавно стопанско предприятие залага на досегашния си комисар Ремзи Осман, защото съгласно партията работата му се прави оценка високо както в Народното събрание, по този начин и в самия регулатор.

Обединени патриоти издигат двама души, като единият е досегашният член Александър Йорданов, който е някогашен началник на компанията за експорт на ток " Бизнес енерджи ".

Другото предложение на патриотите е Евден Николов – началник на отдела за вътрешни одити и надзор в НЕК.

Голяма възможност поста си в КЕВР да резервира има и индивидът на предприемача Христо Ковачки Георги Златев от БДЦ. Преди номинацията импровизирано се говореше, че Златев ще бъде препоръчан от " Обединени патриоти ", само че публично кандидатурата му е импортирана от " Воля ".

Другата кандидатура на " Воля " е Пенка Трендафилова – началник направление " Финансово-икономическо " във " ВиК Бургас ".

Най-големите партии в Народното събрание – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, не оферират кандидатури. От партията на Борисов импровизирано обясниха, че не желаят да позволяват превъзходство на политически сили и обединения в самостоятелната КЕВР. В момента ГЕРБ има двама свои специалисти в КЕВР – Евгения Харитонова и Светла Тодорова.

Българска социалистическа партия резервира своя комисар Димитър Кочков при жребия. Преди три години в партията имаше драма дали да разреши на Кочков да се закълне като член на регулатора. По неофициална информация преди сегашните номинации Българска социалистическа партия бе взела авансово решение на внесе своя кандидатура, с цел да има свои лостове за въздействие върху цените на тока и вътрешна информация за положението на енергийните сдружения, техните вложения и ценови планове.

В последна сметка обаче парламентарната група е решила да откаже от нова кандидатура, с цел да може да нападна идното нарастване на цената на тока и да не бъде упреквана в съпричастност с сходно решение.

Предстои чуване на петимата претенденти за четирите овакантени поста в КЕВР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР