Обединената кандидатура на Северна Америка и самостоятелната на Мароко навлизат

...
Обединената кандидатура на Северна Америка и самостоятелната на Мароко навлизат
Коментари Харесай

Надпреварата за домакинство на световното през 2026 г. навлиза във финалната си фаза

Обединената кандидатура на Северна Америка и независимата на Мароко навлизат в последните две седмици от битката за домакинство на международното състезание по футбол през 2026 година Домакинът на първия в историята мондиал с 48 тима ще бъдат определен на 13 юни. Дотогава за двата претендента предстоят основни дни, в които да опитат да наберат задоволително поддръжка.

Право на глас ще имат 206 от общо 211 страни, които членуват във ФИФА. Мароко, Съединени американски щати, Канада и Мексико няма да гласоподават като претенденти за домакинство, а Гватемала е изключена от международната футболна федерация за неопределен срок.

Откакто дефинитивно станаха ясни кандидатите за организирането на международното през 2026 година, всеки един от тях беше апетитен за любимец в даден миг. Първоначалното обединената кандидатура на Съединени американски щати, Канада и Мексико беше считана за сигурен победител. След това спорните дейности на Доналд Тръмп изведоха Мароко с едни гърди напред.

Сега трите северноамерикански страни още веднъж са в ролята на любимец. Мароко обаче продължава да бъде сериозен съперник макар явните пропуски в своята кандидатура и се чака да насочи огромно предизвикателство.

Основното, на което Мароко разчита, е поддръжката от другите страни от своя континент. От 211-те членки на ФИФА цели 54 са от Африка. В последните дни обаче това, което се смяташе за стабилен блок зад Мароко, не изгледа толкоз несъмнено.

Либерия разгласи, че ще гласоподава за обединената американска кандидатура. В същото време държавното управление на Южна Африка предизвести локалната футболна федерация да не гласоподава за Мароко, защото двете страни са в обтегнати връзки.

Мароко изпрати в Йоханесбург ръководителя на комисията по кандидатурата Хишам ел Амрани, с цел да се срещне с президенти на районните федерации. Американците, чиято кандидатура е водена от някогашния търговски шеф на ФИФА Джон Браун, ще направи това този уикенд.

От жизненоважно значение ще бъде отчетът на ФИФА за оценката на двете предложения, който се чака да бъде оповестен в околните дни. През април международната централа изпрати инспектори в Мексико сити, Атланта, Торонто и Ню Йорк, а по-късно направи същото в четири града от мароканската кандидатура.

Предишните инспекции се разглеждаха като алегорични. Новите правила за офериране обаче разрешават на екипа, който прави оценка офертите, да дисквалифицира даден претендент още преди да се стигне до гласуването от членовете на ФИФА.

Основната причина за това е, че финалите през 2026 година ще са с 48 тима, което ще е огромен тест за потенциала на страната хазаин. Това е една от най-силните точки в взаимната северноамериканска кандидатура. Нейната поръчка е с 23 града, от които ще бъдат отсети 16.

Северноамериканците дадоха обещание на ФИФА да реализира нови върхове за доходи и посещаемост. Беше изчислено, че вероятно осъществяване на шампионата в Съединени американски щати, Канада и Мексико ще генерира облага сред 11 и 14 милиарда $.

ФИФА пробва да си върне финансовата мощност на ФИФА, която беше отслабена след огромния корупционен скандал през 2015 година Световната футболна централа разгласи, че чака загуби от близо 400 милиона $ за финансовата 2017 година

Освен това президентът Джани Инфантино желае да усили средствата за федерациите, които членуват във ФИФА, защото следващата година предстоят президентски избори. Неговата победа в изборите след наказването на Сеп Блатер беше обвързвана с заричане да финансира с близо 1 милиард $ всяка от членките на международната централа.

За Мароко огромният проблем е инфраструктурата. Докато американската кандидатура ще разчита съвсем напълно на към този момент подготвени обекти, африканската се нуждае от много вложения в игрища, транспортна система, хотелска база и други

Кандидатурата на Мароко включва 14 стадиона в 12 града, а страната разгласи проектобюжет от близо 16 милиарда $. Близо 3 милиарда $ се възнамерява да бъдат изхарчени в построяването и реконструкцията на спортните уреди. Още 9.6 милиарда би трябвало да бъдат вложени за опазване на здравето и транспортна система, а други 3.2 милиарда ще отидат за разширението на потенциала на хотелската база.

Мароко се включва за пети път в конкуренцията за домакинство след несполучливите опити за международните през 1994, 1998, 2006 и 2010 година В три от тях страната беше покрай успеха, само че остана на втора позиция зад Съединени американски щати (1994 г.), Франция (1998 г.) и Южна Африка (2010 г.).

Това, на което доста разчита кандидатурата на Мароко, са огромната пристрастеност към футбола в страната и нейната почитател просвета, близостта с Европа и относително компактния размер спрямо огромните дистанции, които ще би трябвало да се изминават в Северна Америка, както и климатът и прочувственото предпочитание за втори африкански мондиал след сполучливо извършения в Южна Африка през 2010 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (87)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР