На 20 май светата ни църква почита Св. мчк Талалей

...
На 20 май светата ни църква почита Св. мчк Талалей
Коментари Харесай

На 20 май понеделник имен ден празнува красиво женско име

На 20 май светата ни черква уважава Св. мчк Талалей и Св. Лидия.

В българския фолклор „ Лида ” значи „ капризна госпожица ”.

Св. Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала дружно с другите дами какво приказва Св. Апостол Павел по време на задачата си в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома й и тя и цялото й семейство приели християнската религия.

Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138 година).

Филит бил царски консултант. С жена му Лидия имали двама синове Македон и Теопрепий.

Лидия и Филит били християни и затова били хванати и изправени пред изператора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да опонира на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а по-късно ги затворили в тюрма. През нощта им се явил ангел, с цел да им вдъхне храброст.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в казан, цялостен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът незабавно изстинал. Щом научил това, измператор Адриян дошъл от Рим, изпълнен с яд и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и след това да хвърлят в него светите мъченици.

Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците почнали да се молят и да благодарят на Бога. След това умряли.

На 20 май имен ден честват всички дами с името Лидия.

Св. Мчк Талалей пък се родил в Ливан.

Бил доктор по специалност. Смело изповядал християнската си религия, поради което бил подложен на изтезания.

Бог обаче пазел светия страдалец - невидима Божия мощ трансформирала мозъците на палачите му Александър и Астерий и те също станали християни. Талалей бил хвърлен в морето, само че не се удавил. Останал незасегнат, той бил даден на зверовете в цирка, само че те добродушно ближели нозете му и се умилквали към него Накрая бил посечен с меч в 284 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР