Обединената кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за домакинство на

...
Обединената кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за домакинство на
Коментари Харесай

Американската кандидатура за световното през 2026 г. получи много по-висока оценка от Мароко

Обединената кандидатура на Съединени американски щати, Канада и Мексико за домакинство на международното състезание по футбол през 2026 година получи доста по-висока оценка от независимата кандидатура на Мароко. И двете предложения въпреки всичко минаха предпоследната фаза от конкуренцията - финалната ревизия на ФИФА за стадионите и инфраструктурата.

Домакинът на първия в историята мондиал с 48 тима ще бъдат определен на 13 юни. Право на глас ще имат 206 от общо 211 страни, които членуват във ФИФА. Мароко, Съединени американски щати, Канада и Мексико няма да гласоподават като претенденти за домакинство, а Гватемала е изключена от международната футболна федерация за неопределен срок.

В петък петчленната работна група на ФИФА, която прави оценка двете оферти, показа отчет от 220 страници. Северноамериканската кандидатура е получила 4 от оптималните 5 точки, а тази на Мароко - 2.7 точки. Минималното условие за прекосяване във финалната фаза беше 2 точки.

" Двете оферти са счетени за възможни, защото са изпълнили или надхвърлили минималните условия за домакинство съгласно техническата оценка за международното състезание през 2026 година ", се споделя в отчета на работната група.

Откакто дефинитивно станаха ясни кандидатите за домакинство, всеки един от тях беше апетитен за любимец в даден миг. Първоначалното обединената кандидатура на Съединени американски щати, Канада и Мексико беше считана за сигурен победител. След това спорните дейности на Доналд Тръмп изведоха Мароко с едни гърди напред. Сега трите северноамерикански страни още веднъж са в ролята на любимци.

Основната причина за това е, че финалите през 2026 година ще са с 48 тима, което ще е огромен тест за потенциала на страната хазаин. Това е една от най-силните точки в взаимната кандидатура на Съединени американски щати, Канада и Мексико. Тяхната поръчка е с 23 града, от които ще бъдат отсети 16.

Северноамериканците дадоха обещание на ФИФА да реализира нови върхове за доходи и посещаемост. Беше изчислено, че вероятно осъществяване на шампионата в Съединени американски щати, Канада и Мексико ще генерира облага сред 11 и 14 милиарда $.

За Мароко огромният проблем е инфраструктурата. Докато американската кандидатура ще разчита съвсем напълно на към този момент подготвени обекти, африканската се нуждае от много вложения в игрища, транспортна система, хотелска база и други

Кандидатурата на Мароко включва 14 стадиона в 12 града, а страната разгласи проектобюжет от близо 16 милиарда $. Близо 3 милиарда $ се възнамерява да бъдат изхарчени в построяването и реконструкцията на спортните уреди. Още 9.6 милиарда би трябвало да бъдат вложени за опазване на здравето и транспортна система, а други 3.2 милиарда ще отидат за разширението на потенциала на хотелската база.

Мароко се включва за пети път в конкуренцията за домакинство след несполучливите опити за международните през 1994, 1998, 2006 и 2010 година В три от тях страната беше покрай успеха, само че остана на втора позиция зад Съединени американски щати (1994 г.), Франция (1998 г.) и Южна Африка (2010 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (94)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР