Обърнете внимание на тази снимка – тя бе получена на

...
Обърнете внимание на тази снимка – тя бе получена на
Коментари Харесай

Американската мисия Джуно засне най-подробната снимка на регион от юпитерианската луна Европа!

Обърнете внимание на тази фотография – тя бе получена на 29-ти септември, когато американската задача “Джуно ” посети юпитерианската луна Европа. Това е най-подробната снимка на този съответен район от Европа и най-детайлната фотография, снимана от “Джуно ” на тази луна!

Фотографията бе получена чрез прибора Juno’s Stellar Reference Unit (SRU) – неговата задача е да поддържа вярната ориентировка на автоматизираната междупланетна станция. С течение на времето учените откриха, че с изключение на служебните функционалности SRU може да се употребява за проучването на светкавиците в юпитерианската атмосфера, на пръстените на Юпитер … а в този момент към този момент и за снимането на Галилеевите луни. Показаната нагоре фотография е с резолюция 256 до 340 m/pixel и демонстрира район на Европа откъм нощната страна на луната, т.е. за снимането на тези характерни характерности от повърхността “Джуно ” е разчитал само на отразената от Юпитер светлина, която ги е осветявала.

“Джуно стартира своята задача, фокусирайки се само върху Юпитер. Екипът е извънредно разчувствуван, че в хода на разширената научна стратегия успяхме да включим измежду проучванията и три от четирите Галилееви спътници, както и юпитерианските пръстени ”, оповестява ръководителят на задачата Скот Болтън. През миналата 2021 година “Джуно ” посети Ганимед, а следващата година следва да изучи и вулканичната луна Йо.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР