НЗОК плаща за доста повече пациенти, отколкото са лекувани с

...
НЗОК плаща за доста повече пациенти, отколкото са лекувани с
Коментари Харесай

НЗОК е платила за повече хора, отколкото са лекувани от коронавирус

НЗОК заплаща за много повече пациенти, в сравнение с са лекувани с COVID-19 в лечебните заведения. Kаква е повода за това - излиза наяве от отговорите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) до Actualno.com, получени по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).
В последния ден от юни месец Нова Телевизия заяви данни от Здравната каса за заплащанията към лечебните заведения за лекувани с ковид. Недоуточнено остана обаче тогава защо Касата заплаща за повече пациенти, в сравнение с са лекувани в лечебните заведения - освен това в пъти повече.
Така да вземем за пример към оня интервал общо инфектираните с ковид в България са били 4989, по формалната статистика. Това число включва обаче общо хората с позитивни проби, без значение дали са със и без признаци, без значение дали са лекувани от персонални лекари у дома и са постъпвали в лечебни заведения. В същото време Здравната каса дължи на лечебните заведения средства за минали през тях към края на юни месец пари за 6316 пациенти.
Конкретната информация тогава беше, че по клинична пътека за диагностика и лекуване на вирусни и бактериални болести с протичащи затруднения към 30 юни е платено за 6316 случая, което е два пъти повече, съпоставено със същия интервал на предходната година.
" Конкретно за диагноза ковид са платени 762 000 лв. за 1208 случая, а за карантина на 613 души - 345 800 лв. ", се виждаше от репортажа на Нова телевизия.
Заради неяснотите, която породи тази информация, още на идващия ден Actualno.com зададе няколко въпроса до НЗОК. Тъй като обаче те бяха 10 на брой, трябваше да ги да ги отправим по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Поради тази причина отговорите закъсняха с над две седмици.
Накратко на въпроса за какво Касата заплаща за повече пациенти, в сравнение с са пролежали в лечебни заведения с COVID-19 -.
Най-дългият престой на пациент с COVID-19 в болница е бил 87 дни, а междинният престой е 29 дни. А към 30 юни, 2020 година, на лечебните заведения с карантинирани поради COVID-19 са платени над 1,1 млн. лв..
Вижте всички въпроси, отправени към НЗОК, и отговорите им:
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР