НЗОК да заплаща роботизирани дейности при злокачествени заболявания от обхвата

...
НЗОК да заплаща роботизирани дейности при злокачествени заболявания от обхвата
Коментари Харесай

Предлага се НЗОК да заплаща повече дейности, извършвани с робот

НЗОК да заплаща роботизирани действия при злокачествени болести от обсега на медицинските специалности "хирургия ", "детска хирургия ", "гръдна хирургия " и "урология ", планува план за изменение на Наредбата за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Проектът е оповестен на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване.

Досега роботизирана хирургия, платена от НЗОК, се прилагаше на пациенти с гинекологични болести. Натрупаният досега опит в страната ни при осъществяване на асистирани с робот оперативни интервенции, както и съществуването в разнообразни лечебни заведения на инсталация за осъществяване на робот-асистирани интервенции и подготвени лекари, разрешава разширение на обсега на болесттите, които могат да бъдат лекувани по този метод, се показва в претекстовете за смяна на наредбата.

Това би разрешило преимуществата на този тип лекуване да бъдат прилагани при по-широк кръг болести и повече пациенти с друга патология да се възползват от новаторските благоприятни условия за оперативно лекуване.

Болниците, които желаят да правят роботозирана хирургия по новите действия, ще би трябвало да обезпечат апаратурата, като в текста на претекстовете е посочено, че за задачата ще се нужни шест милиона лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР