Ню Йорк Таймс съди Европейската комисия заради това, че изпълнителната

...
Ню Йорк Таймс съди Европейската комисия заради това, че изпълнителната
Коментари Харесай

New York Times съди ЕС заради текстови съобщения за Pfizer на Фон дер Лайен

" Ню Йорк Таймс " съди Европейската комисия поради това, че изпълнителната институция  между нейния президент Урсула фон дер Лайен и основния изпълнителен шеф на Pfize r Алберт Бурла, написа " Политико ".

Медията ще се изправи против юристите на Европейски Съюз в най-висшия съд на блока, потвърждавайки, че Европейска комисия е изправена пред правно обвързване да разгласява известията , които може да съдържа т информация за покупко-продажбите на блока за закупуване на дози COVID-19 на стойност милиарди евро.

Делото е заведено на 25 януари и оповестено в обществения указател на Съда на Европейските общности в понеделник, само че към момента няма подробна информация онлайн. Двама осведомени потвърдиха детайлностите по случая пред " Политико ".

New York Times отхвърли коментар по случая . Изявление от обявата гласи: " Таймс изпраща доста претенции за независимост на информацията и поддържа деен указател. В момента не можем да разясняваме тематиката на този правосъден развой. "

Европейската комисия не отговори незабавно на искане за комента р.

Делото следва питане от януари 2022 година от Европейския омбудсман Емили О`Райли, което разпознава неприятно администриране в опитите на Комисията да възвърне в началото текстовите известия след искане за обществен достъп от журналиста на netzpolitik.org Александър Фанта. Разследването на омбудсмана откри, че Комисията не е поискала категорично от персоналния кабинет на ръководителя да търси текстовите известия.

В отговор комисарят по полезностите и прозрачността на Европейски Съюз Вера Йоурова съобщи, че текстовите известия може да са били изтрити заради техния " временен, ефимерен темперамент ".

Германският ежедневник Bild по-рано заведе поредност от правосъдни каузи против Комисията , искайки откриване на документи, свързани с договаряния за закупуване на имунизациите против COVID-19, създадени от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.

Докато няколко от неговите петиции бяха отхвърлени от съдилищата, Bild — който сходно на POLITICO е благосъстоятелност на издателя Аксел Спрингър — получи някои документи, свързани с договарянията, в това число преписка по е-мейл , започваща през юни 2020 година
 Европейски Съюз се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна договорка за ваксини на Pfizer
Европейски Съюз се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна договорка за ваксини на Pfizer

Европейската счете палата упреква Европейска комисия, че отхвърля да оповести детайлности за договора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР