“Ню Йорк таймс показа нови доказателстваЗагинаха 16 души, а над

...
“Ню Йорк таймс показа нови доказателстваЗагинаха 16 души, а над
Коментари Харесай

Украинска ракета е ударила пазара в Константиновка

“Ню Йорк таймс ” сподели нови доказателства
Загинаха 16 души, а над 30 бяха ранените

Властите в Киев пречели на следствието

Ударът на пазара в Константиновка в Донецка област на 6 септември, един от най-смъртоносните от началото на войната, е нанесен от ракета на украинската войска. Това сочи следствие на вестник “Ню Йорк таймс ”, оповестено през днешния ден.

В следения от Украйна град тогава починаха 16 души, а над 30 бяха ранените. Президентът Володимир Зеленски упрекна “руските терористи ” за нещастието единствено няколко часа след станалото, а разказът бе подхванат от множеството западни медии.

“Доказателствата, събрани и оценени от “Ню Йорк таймс ”, в това число фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на очевидци и изявления в обществените медии, изрично свидетелстват, че ударът е бил породен от отклонена украинска противовъздушна ракета, изстреляна от ракетна система Бук ”, се споделя в публикацията.

Изданието разгласява резултатите от следствието си в деня на идването на украинския президент Володимир Зеленски в Съединени американски щати. Отбелязва се, че управляващите в Киев са се пробвали да попречат на публицистите на вестника да получат достъп до отломките на ракетата и мястото на злополуката незабавно след удара, само че репортерите въпреки всичко са съумели да стигнат до там, да разпитат очевидци и да съберат останките от снаряда.

Според “Ню Йорк таймс ” записите от камерите за наблюдаване демонстрират, че минимум четирима пешеходци са обърнали по едно и също време глави към звука на приближаващия се снаряд - те гледат към територията под контрола на Киев. Миг преди детонацията се вижда и отражението на ракетата, което удостоверява придвижването ѝ. Същата посока (от северозапад) е доказана от специалист по експлозиви, който е изследвал кратера и вредите на мястото.

Вестникът написа, че ударът съответствува с миг, в който има замяна на удари сред Москва и Киев. Константиновка е обстрелван от съветските сили миналата вечер. В група в “Телеграм ” се оповестява за артилерийски огън минути преди трагичните събития на пазара.

Местни поданици описват пред “Ню Йорк таймс ”, че украинските войски са изстреляли две противовъздушни ракети към фронтовата линия от град Дружковка. Журналисти на английския “Таймс ”, които са били в Дружковка, също са чули изстрелванията. Това се удостоверява и от украински войник, поискал да резервира анонимност.

Очевидец показва пред “Ню Йорк таймс ”, че ракетите са били изстреляни от място в покрайнините на града, което постоянно се употребява от военните. Американските публицисти са посетили мястото и са видели следи от скорошно наличие на военните, в това число окопи и след от необятни вериги, съотвестващи на огромно транспортно средство.

Изданието стига до извода, че размерът на отворите и фрагментите, открити на мястото на удара, подхождат по форма и размер на ракетата 9М38, която е изстреляна от системата за противовъздушна защита “Бук ”. След офанзивата украинските управляващи споделиха, че съветските сили са употребявали ракета, изстреляна от система за противовъздушна защита С-300, само че тя носи друга бойна глава от тази, която избухна в Константиновка, написа вестникът.

Обобщавайки резултатите от своето следствие, “Ню Йорк таймс ” акцентира, че не е ясно за какво ракетата е паднала в Константиновка. Експерти по противовъздушна защита разясняват, че отклонението в курса може да е поради електронна нередовност или щета по време на изстрелването. Ракетата е минала по-малко от 16 километра и евентуално е паднала с неизразходвано гориво, което изяснява мощния пожар на пазара в Константиновка, добавя изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР