Ню Йорк. Градският съвет на Ню Йорк одобри закон, който

...
Ню Йорк. Градският съвет на Ню Йорк одобри закон, който
Коментари Харесай

The New York Times: От 2023 година притежателите на зелени карти или разрешение за работа ще получат право да участват в изборите в Ню Йорк

Ню Йорк. Градският съвет на Ню Йорк утвърди закон, който ще даде право на поданици на Ню Йорк без американско поданство право да гласоподават на локалните избори, оповестява вестник The New York Times .

От 2023 година към 800 хиляди поданици на метрополиса, които имат зелена карта или позволение за работа, ще могат да вземат участие в гласуването. Това е връх за община в Съединени американски щати по брой лица без поданство с право на глас. По-рано сходна мярка беше въведена в по-скромен мащаб в редица градове в Мейн, Илинойс и Масачузетс, с цел да се подсигурява, че определените управляващи отразяват по-пълно градската демография. Нелегалните мигранти, които нямат законното право да бъдат в страната, няма да могат да гласоподават на локалните избори.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио съобщи, че няма да наложи несъгласие на решението на Градския съвет. Той обаче остава на поста единствено до 31 декември – в първия ден на новата година кметския пост ще поеме Ерик Адамс. Той се изрече в поддръжка на правото на притежателите на зелена карта да вземат участие в локалните избори, само че изрази подозрения, че Градският съвет може да им даде такова позволение, изравнявайки правата им с тези на жителите на Съединени американски щати. Борбата за този ход заплашва да бъде първият конфликт сред умерения нов кмет и прогресистите в законодателната власт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР