Ню Йорк. Докато умореният свят приветства 2022 г., той не

...
Ню Йорк. Докато умореният свят приветства 2022 г., той не
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Кой спечели и кой загуби през 2021 година

Ню Йорк. Докато изтощеният свят приветства 2022 година, той не е изключително носталгичен за 2021 година, белязана от продължаващата пандемия от Covid-19, възходящата инфлация и необятно публикуваното интернационално напрежение. Някои обаче имаха по-добра година от други и ето лист на първите трима спечелили и първите трима губещи през последната година, показани от американският вестник The Wall Street Journal в материал, показан без редакторска интервенция.

Владимир Путин. След като пристигна на власт през 1999 година, съветският президент реализира забележителен прогрес. Победната серия на Путин продължи и през 2021 година, защото поддръжката на Русия оказа помощ на президента на Беларус Александър Лукашенко да оцелее след западните наказания, силата на Русия се популяризира от Кавказ до Балканите,а вследствие на натрупването на съветски войски на изток от Украйна в края на годината, ревизионисткият дневен ред на Москва се оказа в светлината на прожекторите на целия свят. Влошаващите се демографски индикатори, възходящата мощ на Китай и продължаващият крах да диверсифицира стопанската система, разчитайки прекалено на петрола и газа вършат бъдещето на Русия подозрително в дълготраен проект, само че към този момент Путин и страната, която ръководи, са във напредък.

Организация на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). За огромен смут на международните борци против изменението на климата, 2021 година беше знакова година за производителите на изкопаеми горива. И идващата година наподобява още по-добрa. През 2021 година Саудитска Арабия записва бюджетен остатък за първи път от 2013 година В момента саудитците предвиждат 10-процентно нарастване на приходите от нефт през 2022 година, защото пандемията отслабва и търсенето на този енергиен запас се усилва. И не става дума единствено за пари. Недостигът на сила разреши на огромните производители на нефт да накарат великите сили да играят по тяхната свирка. Администрацията на Байдън се надяваше да заеме твърда позиция против арабските страни от Персийския залив по въпроси, вариращи от изменението на климата до правата на индивида. Вместо това президентът Байдън умолява шейховете да лимитират покачването на цените на петрола, с цел да лимитират инфлацията в Съединени американски щати.

Доналд Тръмп. Той стартира 2021 година като един от най-губещите политици в американската история: президент с един мандат, два пъти изправил се пред импийчмънт, чиято партия загуби надзор над Камарата на представителите на междинните избори и Сената. Неговият неправилен опит да анулира резултатите от президентските избори докара до обща насмешка с акцията за превръщане на резултата от изборите през 2020 година и наново броене на гласовете и приключи с срам заради събитията от 6 януари. Въпреки това, през 2021 година посоката напразно се промени. Тръмп възвърне хватката си върху републиканската политика и е доста евентуален кандидат за президентските избори през 2024 година Администрацията на Байдън значително следва политиката на Тръмп във връзка с Китай и международната търговия. Дори спорната самодейност на Тръмп „ Останете си в Мексико “ беше обновена от съдилищата. Тенденцията на напредък в поддръжката за Републиканската партия измежду чернокожите и испанските гласоподаватели от работническата класа, привлечени от популизма на Тръмп, продължава. Тъй като коронавирусът към момента е отвън надзор в Америка и инфлацията в страната пораства, Доналд Тръмп възнамерява да прекара 2022 година, питайки гласоподавателите: „ Липсвам ли ви към този момент? “ И мнозина наподобява са подготвени да отговорят утвърдително.

Губещите :

Делото на демокрацията. Китай продължава да унищожава в миналото действителната независимост на Хонконг и не среща забележителна интернационална реакция. Световните демокрации единствено пръхтят и мрънкат, само че не създодаха усещане за интерес, когато Лукашенко стабилизира диктатурата си в Беларус. Нищо, което Западът можеше да направи или да каже, не смекчи политиката на хунтата в Мианмар и демокрацията в Афганистан рухна пред лицето на успеха на талибаните и отдръпването на американците, а обещаващият либерален преход на Етиопия избледня в яростна революция. Виртуалната среща на върха за народна власт, проведена от администрацията на Байдън, нямаше видимо влияние върху международните събития, защото вълната на световната народна власт продължава да затихва.

Си Дзинпин. Управлявайки Китай без всички тези досадни закони и съдилища да връзват ръцете му като на Байдън, Си Дзинпин остава най-могъщият човек на земята. Но даже и мощният човек може да има сложна година. Тайван получи мощна поддръжка от целия свят тази година, а публичното мнение в Европейския съюз се обърна изрично против Китай на Си. Локдауните станаха известни проби за китайското държавно управление и казусът на китайската тенисистка Пенг Шуай притегли вниманието на придвижването Me Too (феминистко придвижване против половото принуждение и тормоз, което закупи известност вследствие на абсурда и обвиняванията против американския кино продуцент Харви Уайнстийн – бел.ред. ) към Китай. Глобалното внимание се ускори към тежкото състояние на уйгурите, а разрастващата се финансова рецесия породи опасения за бъдещето на жизненоважната промишленост за недвижими парцели в страната. Нито едно от тези събития не заглуши ласкателството на Си от сервилни чиновници и следени медии, само че може да се подозира, че той е прекомерно интелигентен, с цел да повярва на това хвалебствие.

Експертите и технократите. Тази година трябваше да бъде година на препотвърждаване на високата подготвеност на учените и здравните чиновници в челните редици на битката с пандемията. Но това не се случи. Covid-19 се оказа изцяло ново и комплицирано заболяване и на специалистите им лиши много време, с цел да го схванат. Обществеността обаче се нуждаеше незабавно от ежедневни медицински препоръки. Технократите и политиците имаха предпочитание да дават авторитетна и ясна информация и препоръки. За страдание доста от това се оказа неправилно. Да се носят медицински маски или да не се носят? Затваряне на учебните заведения или продължение на занятията там? Чести или редки ли са новите варианти? Към края на годината, до момента в който видимо безкрайната пандемия продължаваше устойчиво, огромна част от популацията престана да обръща внимание на рекомендациите на медицинските и здравните институции. През годината, когато инфлацията заслепи ръководителя на системата на Федералния запас и ненадейно бързият колапс на Афганистан зашемети Белия дом, доверието в специалисти и експерти от всевъзможен тип продължи да пада.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР