Нямо нищо вечно под Слънцето. Може да се направи дълъг

...
Нямо нищо вечно под Слънцето. Може да се направи дълъг
Коментари Харесай

10 професии, които скоро може да изчезнат

Нямо нищо постоянно под Слънцето. Може да се направи дълъг лист от човешки действия, които до неотдавна изглеждаха толкоз нужни и обещаващи, а към този момент могат да станат непотребни след десетилетие, или две, а дори и по-рано.

Предлагаме ви 10 специалности, евентуално застрашени от развиването на актуалните технологии.
 Снимка 218493
Източник:

1. Екскурзовод

Вече в доста музеи и други туристически забележителности екскурзоводите сполучливо се заменят с аудио гид. Удобно е: гласът в слушалките няма да се загуби, силата на звука може да се контролира и слага на пауза, има опция да изберете на какъв език и какво да слушате и какво да пропуснете.

Тази човешка активност, подпомагаща туристите, е под опасност и към този момент се заменя от многочислени мобилни приложения, които стават все по-удобни и богати. Съществува обаче мнение, че страховете за бъдещето на екскурзоводите и туристическата информация са преждевременни и пресилени: доста пътешественици харесват живата - и няма да трансформират желанията си.

2. Преводач

Компютрите също драговолно и бързо усвояват това умеене: даже комплицирани научни текстове и художествени творби към този момент могат да бъдат превеждани литературно и на практика без загуба на смисъл. Хората скоро ще би трябвало единствено да усъвършенстват логаритмите за превод.

По-трудно е при дублиран гласов превод. Например в този момент е невероятно да се преведе филм без присъединяване на хора. Но евентуално и това е въпрос на време.
 Снимка 479234
Източник:

3. Журналист

В нормалния смисъл тази специалност към този момент е остаряла: в този момент журналистът е напреднал консуматор на интернет, който знае по какъв начин да се ориентира в осведомителната лавина, да изолира най-търсеното и бързо да го увие в красива обвивка за своята обява.

Ако развиването на средствата за всеобща информация продължи по същия път, други радикални промени чакат специалността. Например разбивката на няколко специалности, работещи във верига: намиране на мечтаната / забавна тематика - набор от текстове - инспекция на обстоятелства - художествена обработка на текст - образен дизайн (това е не по-малко значимо от всичко останало днес).

4. Каскадьор

Екзотичната и опаснапрофесия към този момент изчезва, защото актуалните технологии са в положение изцяло (или съвсем напълно) да дублират артист на екрана във всевъзможни ситуаци. И доста скоро те ще бъдат налични за всички кино студия.
 Снимка 465982
Източник:

5. Банкови чиновници

Мобилните приложения, терминали, осведомителни павилиони и банкомати към този момент са се вписали органично в нашето всекидневие. След известно време нуждата от касиери, помагащи на клиентите, ще изчезне изцяло.

6. Нотариус

Тези експерти ревизират достоверността на документи, преводи, подписи и други публични документи. В близко бъдеще забележителна част от тази работа може да бъде автоматизирана и оставена на милостта на изкуствения разсъдък. А самите документи от ден на ден минават в електронен формат.
 Снимка 218503
Източник:

7. Куриер

Смело може да предположим, че куриерите могат изцяло да бъдат сменени от роботи. Вече се тестват и последователно се вкарват машини, които могат да доставят храна и други поръчки, не по-лоши от хората. Поне в огромните градове сходни услуги могат да бъдат сполучливи.

8. Юрисконсулт

Изкуственият разсъдък елементарно ще може да поучава жителите по правни въпроси, разчитайки на основата на съществуващите закони и бързо да формулира разбираеми отговори на настояванията.

Но от друга решаването на правосъдните разногласия надали в миналото ще излязат от ръцете на хората.
 Снимка 476622
Източник:

9. Касиер в магазин

Друго място, където актуалните технологии към този момент заместват хората, са магазините: там интензивно се появяват терминали, където можете сами да таксувате и заплащате покупките си. Напълно допустимо е в бъдеще да има дежурен касиер за целия хипермаркет, който персонално да прокарва покупки единствено на най-големите съперници на техническия напредък.
 Снимка 329707
Източник:

10. Туристически сътрудник

Сайтовете и приложенията принуждават туристическите организации да изключат или най-малко да се приспособят към променените правила на играта. Агентите би трябвало да бъдат все по-изобретателни и гъвкави, като постоянно жертват част от облагата, само че дали човек ще успее да победи компютъра в този бранш е огромен въпрос.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР