Нямат документ, който да показва, че забележките по медицинския хеликоптер

...
Нямат документ, който да показва, че забележките по медицинския хеликоптер
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Има ли документ, че забележките по хеликоптера са отстранени?

Нямат документ, който да демонстрира , че забележките по медицинския хеликоптер са отстранени. Това оповестиха за bTV от Министерство на здравеопазването, само че твърдят, че това въпреки всичко е направено.

След следствието на bTV – за съществуването седем забележки по медицинския хеликоптер, министърът на превоза Георги Гвоздейков съобщи, че той не разполага с финалния протокол за отстраняването им.

Черна кутия има, само че не е конфигуриран софтуерът, който би трябвало да работи синхронизирано с автопилота, посочи Гвоздейков

Според него той би трябвало да бъде даден от Министерство на здравеопазването, тъй като са страната по контракта. Телевизията още веднъж изиска документа от ведомството на проф. Хинков.

И двете ведомства настояват, че всичко е изрядно и забележките са отстранени.

Междувременно обаче министърът на превоза Гвоздейков влезе с в студиото на „ Тази заран “ с черната кутия, която са откачили от машината, с цел да бъде показано на феновете, че тя съществува. На въпрос дали е сертифицирана, той съобщи, че това ще се случи в края на март.

Очаква се той да бъде лицензиран до края на тази седмица или най-късно при започване на идната

На 26 и 27 февруари екип от България, в това число с инженерите от „ България Хели Мед Сървиз “ и специалисти от здравното министерство отпътуваха в Италия за дефинитивно приемане на машината, преди тя да дойде в България. Те виждат нередности, които са установени в протокола, което се случва на 27 и 28 февруари – дни преди хеликоптерът да отпътува за България “, изясни Георги Гвоздейков.

В приемо-предавателния протокол обаче написа, че специалистите са командировани в интервала 28-31 януари. Това удостоверява и шефът на сдружението, ангажирано със незабавната здравна помощ по въздух, който разписва документа.

В началото на месеца дойде първият хеликоптер, който ще проработи по системата HEMS

„ На 31 януари се установи всичко това. Това е краят на тази техническа инспекция в Италия. Забележките са отстранени там на място. Не мога да ви кажа датата. Питайте италианците. Просто хеликоптерът тук – при приемането му, финално е с отстранени неизправности “, изясни ден по-рано Димчо Добрев, изпълнителен шеф на „ България Хели Мед Сървиз “.

Хеликоптерът на 1 февруари към този момент е в България. Протоколът с установените нередности е подписан на четвъртия ден от идването му у нас. В него е записано: „ В стадия на окончателното приемане на хеликоптера ще бъде осъществена проверка за премахване на посочените забележки. “

Хеликоптерът е на словашкия HEMS оператор, на борда е бил и български водач

Ще има ли документ, в който е записано, че са отстранени тези проблеми? Този въпрос беше насочен от bTV към Министерство на здравеопазването, тъй като те са притежател и бенифициен по този контракт.

„ Проф. Хинков ли е споделил нелепост, говорейки за недостатъци, които ще бъдат отстранени в бъдеще?! Обясних ви, че не могат да приказват хората, които нямат пълномощия или не схващат. Когато не разбираш – просто не приказва “, сподели министър Гвойздейков.

Той означи, че притежаваме най-модерната техника, която има авиацията сега

След следващо питане към здравното министерство, от там дадоха отговор за bTV, че нямат документ, който да удостоверява, че неизправностите са отстранени. Причината – констатациите са „ с осведомителен темперамент “.

„ Целта на визитата бе обезпечаване на опция за констатации и премахване на място на възможните отклонения още в завода на производителя на хеликоптера. В тази връзка, цитираното от Вас писмо няма темперамент на протокол за констатации и надлежно не е подписван различен констативен протокол, удостоверяващ неналичието на същите “, се споделя в писмената позиция на ведомството.

Площадката е първото сертифицирано неназемно оборудване

Минути по-късно писмо от здравното министерство последва конкретизиране: „ В допълнение осведомяваме, че поради договорните връзки с италианската компания „ Леонардо “, не можем да предоставим обществено претенции от Вас документ. “

Но от ведомството твърдят, че според настоящите интернационалните правила в авиацията, няма по какъв начин да е изработен полет, в случай че има неизправности.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР