Нямаше нищо по-логично от това кметът да поеме отговорност и

...
Нямаше нищо по-логично от това кметът да поеме отговорност и
Коментари Харесай

Кметицата на Красно село, която се прочу с взети огромни суми, ще търси правата си в съда


Нямаше нищо по-логично от това кметът да поеме отговорност и да стане началник на план в обществената сфера. Проектът за патронажна грижа започва и се извършва поради обстановката с Ковид-19 в Европа, а и в целия свят. Когато хората са възрастни, безпомощни, заболели, карантинирани, за тях би трябвало да са поставят съответни грижи. Това съобщи Росина Станиславова , кмет на регион Красно село.

Когато взехме решение да аплайваме по този план пред Министерството на труда и обществената политика, ние питахме чиновниците в администрацията дали не биха желал да станат ръководители на плана, само че те отхвърлиха, тъй като нямат нужния опит. До момента не е имало огромни планове, които те да ръководят, съобщи Станиславова.

Попитана има ли престъпление при назначението й за началник на този план, тя отговори, че съгласно адвокати на администрацията и външни специалисти, до които са се допитали, подписаният контракт не опонира на закона. „ Едната страна по контракта е кметът на региона, сключил контракт с Министерство на труда и обществената политика, а другата страна е ръководителят на плана – физическото лице Росина Станиславова. Липсата на несъгласие се дължи на дуалистичния статут на субекта. Нещо повече – с подаване на плановото предложение ние сме уведомили ръководещия орган кой е началник на този план ”, разяснява районната кметица.

Според нея, сходен акт е честен, а поемането на персонална отговорност по думите й е наложително при липса на други благоприятни условия за даване на обществените услуги. „ Няма нищо порочно в това за положен спомагателен труд да се получава в допълнение заплащане, което прочее би следвало да е детайл от всяка „ дясна “ политика ”, уверена е Станиславова.

На въпрос какъв брой тъкмо пари е взела тя и ръководещият екип на плана, Станиславова отговори, че по този въпрос са били направени доста тежки операции. „ Истината е, че сумите за сходни планове се отпускат на база на потребителите на услугите. За регион Красно село това са 230 индивида, а общият бюджет по плана е 365 хиляди лева Има и региони с по-голям бюджет. В рамките на този бюджет са включени разноски по две посоки. Първото е обвързвано с хората, които обслужват тази патронажна грижа-доставчици, водачи, диспечерски център, които доставят храна и медикаменти. Единната ставка от 104 хиляди лева е % от общата сума на плана. С тези пари се обезпечават дезинфектанти, шлемове, ръкавици, защитно облекло и всичко належащо при посещаване на заболели от Ковид-19. Важно условие на плана е и неговата популяризация. В тази сума влиза също дължимото по трудово заплащане на управническия екип – към 40 хиляди лева От тази сума моето заплащане за целия интервал на осъществяване на плана е 7 хиляди лева Тази сума не е взета от залъка на заболели хора, каквито клюки се изсипаха по мой адрес, а е избрана въз основа на европейска методология, законово регламентирана. Тя се дефинира въз основата на главно трудовото заплащане, а моето като кмет на регион е 2 400 лева ”, акцентира Станиславова.

Попитана дали е истина, че тези средства са дарени за програмата „ Топъл обяд “, тя отговори, че те изпълнявали редом два плана – Патронажна грижа и Топъл обяд. „ Вторият план се финансираше от Агенцията за обществено подкрепяне и до края на 2020г.се плащаше единствено за храната на 200 индивида. При нас обаче имаше доста повече поръчки и всички хора, които желаеха да се възползват от услугата, отговарящи на критериите бяха включени. Тогава преценихме, че не е морално да лишаваме от услугата хора с по 363 лева пенсия и по тази причина взехме решение да включим всички искащи. Финансирането беше освен от страна на управителния екип, а и от страна на хора от администрацията. Понякога сме финансирали обяда на 80 индивида дневно, за които АСП не е било планувано финансиране за брой над 200 консуматори ”, съобщи районният кмет.

На въпрос дали са я попитали от Демократична България за нейното мнение по обвиняванията на ГЕРБ, преди да се разграничат от самата нея, Станиславова сподели, че преди решението за снемането на доверието не са желали пояснение от нея. Седмица по-рано съм предизвестила управлението, че се готви акция против мен по отношение на постигнатото от моя екип децентрализация по Социални планове финансирани с европейски средства. В Демократична България евентуално са наясно по какъв начин се ръководят европейски планове, по тази причина и за мен е по-скоро необяснима тяхната реакция. Възнамерявам неотложно да потърся отбрана на своите цивилен права против всеки опит за обществено злепоставяне и клюка пред способния съд. Не може лъжата да е по-силна от истината, безапелационна е Станиславова. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР