Нямаше никакви проблеми по време на тазвечершната мисия. Девет минути

...
Нямаше никакви проблеми по време на тазвечершната мисия. Девет минути
Коментари Харесай

УСПЕХ: Рециклирана ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита GPS спътник!

Нямаше никакви проблеми по време на тазвечершната задача. Девет минути след началото на полета, първата степен извърши безпроблемно кацане върху плаващата платформа “Просто прочети инструкциите ” – малко настрана от центъра, само че въпреки всичко в границите на нормата. 

В към 20:40 ч. българско време беше доказано благополучното делене на спътника от втората степен. 

Военните възнамеряват да изстрелят общо 10 спътника GPS от най-ново потомство, които имат три пъти по-голяма акуратност спрямо предшествениците си. Спътниците са издигнати от аерокосмическия колос Локхийд Мартин в Колорадо, като от тях четири са към този момент изпратени в космоса чрез ракети “Фалкън 9 ” (в това число включваме и днешния старт). Друг GPS сателит беше изстрелян с ракета “Делта 4 ” на конкурентната за СпейсЕкс компания ЮЛА (обединението сред Боинг и Локхийд Мартин) през август 2019 година – това бе последният полет на “Делта ” в среднотоварен вид.

За военните е изцяло естествено да са консервативни в софтуерно отношение, защото спътниците им се строят за милиарди долари и триумфът би трябвало да е стопроцентово обезпечен. Така че бе обикновено те да са последните, които се съгласиха с предлагането на СпейсЕкс да се употребяват рециклирани ракети. През 2020 година компанията на Мъск получи разрешение от НАСА да изстрелва астронавти до МКС с ракети “втора приложимост ” – и за пръв път това бе реализирано през април 2021 година, когато до МКС беше изпратена втората дълготрайна задача на “Крю Драгън ” с екипаж от четирима. 

Това са астронавтите на НАСА Шейн Кимброу, Меган МакАртър, астронавтът на ЕКА Тома Песке и астронавтът на Япония Акихико Хошиде. Те извършват шестмесечна експедиция, като корабът им ще се завърне на Земята в края на октомври. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР