Нямаме абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите по Маастрихт за

...
Нямаме абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите по Маастрихт за
Коментари Харесай

Доц. Виктор Йоцов: Абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите за еврозоната на 1 януари 2024 г.

„ Нямаме безусловно никакъв късмет да осъществим критериите по Маастрихт за присъединение към еврозоната на 1 януари 2024 година – както инфлационния, по този начин и за бюджетния недостиг “.

Това съобщи пред БНР доцент Виктор Йоцов от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките, учител в Катедра „ Финанси “ на УНСС.

Той самоопредели като „ парещ последовател на еврото “.

Според него единственият ни късмет е да се направи компромис с критериите и те се занижат, какъвто е казусът с  Хърватия.

„ Ясно е, че нещо не е наред в стопанската система, само че не могат да се схванат нито диагноза да слагат, нито да подхващат лекуване. Да не се внася в този момент бюджет, тъй като политическата отговорност постоянно би трябвало да се носи от тези, които сформират държавно управление “, разяснява той.

При внасяне на нов бюджет можем да станем очевидци на съревнование сред партиите, които желаят да покажат кой е най-загрижен за хората и бюджетът да се натовари с ненужни разноски, предизвести икономистът.

Особено за общините този вид обаче не е добър, тъй като на национално равнище бюджетът се цялостни главно от налози и от налог Данък добавена стойност, директно обвързван с инфлацията. Общините образуват техните налози на първо място от налози, които не са свързани с ценовите промени и по тази причина ще пострадат.

„ Достъп до пазарите ще има. Въпросът е да бъде на най-ниската цена. Това е казусът. Забелязваме, че огромните играчи - както и пенсионни фондове, по този начин и комерсиалните банки, са много внимателни “, сподели още доцент Йоцов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР