Нямам никакви очаквания. Мисля, че нищо няма да се случи.

...
Нямам никакви очаквания. Мисля, че нищо няма да се случи.
Коментари Харесай

Рама: Албания няма да види скоро преговори за членство в ЕС и за това е виновна България

" Нямам никакви упования. Мисля, че нищо няма да се случи. Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния за присъединение ", съобщи в изявление за " Политико " министър председателят на Албания Еди Рама във връзка идната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел идната седмица и хвърли виновността за това върху България.

Още през март 2020 година всички държавни управления на Европейски Съюз се съгласиха да дадат зелена светлина Албания и Северна Македония да стартират договаряния за участие. Но договарянията към момента не са почнали, откакто България настоя, че желае отстъпки от Северна Македония в двустранните разногласия, засягащи езика, историята и идентичността.

Въпреки че блокадата на София се отнася единствено за Северна Македония, Европейски Съюз избира да преглежда кандидатурите за участие на Албания и Северна Македония дружно - тъй че Албания на процедура също е блокирана, написа уеб сайтът „ Политико”.

Затрудненията на страните от Западните Балкани са навреме предизвестие за перипетиите на присъединението към Европейски Съюз на Украйна, която в разгара на войната с Русия се стреми да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз на срещата на върха идната седмица. Европейски Съюз даде този статут на Северна Македония през 2005 година, а на Албания през 2014 година, само че не съумя да стартира договаряния с нито една от двете страни.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България предходната седмица в опит да преодолее блокадата на София преди идната среща на върха, само че Рама даде да се разбере, че е черноглед по този въпрос.

Запитан дали някой от водачите на Европейски Съюз е дал сигнал, че диалозите може да стартират скоро, Рама отговори:

" Какви сигнали могат да дадат те? Не става въпрос за тях. Отново става въпрос за България. Всички те са съгласни, всички поддържат, всички мислят, че това би трябвало да се случи и че това към този момент трябваше да се е случило. Но тяхното поле за маневриране е лимитирано от България ".

57-годишният Рама съобщи, че не чака българските водачи да трансформират позицията си, защото те са трансформирали разногласието в толкоз огромна тематика, че е доста мъчно да се отстъпи.

" Това е една серпантина. Те са влезнали в една серпантина. И от тази серпантина е доста, доста мъчно да се излезе ", съобщи Рама, който ще взе участие в срещата на водачите на Западните Балкани и Европейски Съюз в Брюксел преди срещата на върха.

Българските публични лица опазиха позицията си, като подчертаха, че просто желаят от Северна Македония да съблюдава предходните си задължения и се стремят да защитят правата на българите в страната.

От своя страна Северна Македония съобщи, че поставя доброжелателни старания да се ангажира със София и акцентира, че двустранният спор не трябва да стопира началото на договарянията сред Европейски Съюз и една бъдеща членка.

Рама удостовери, че в случай че този месец няма прогрес, ще изиска кандидатурата за участие на Албания да бъде обсъждана настрана от тази на Северна Македония - стъпка, която Европейски Съюз до момента не е податлив да предприеме. Официални източници на Евросъюза настояват, че за районната непоклатимост ще бъде по-добре, в случай че двете прилежащи страни напреднат дружно.

" Ако през юни не се случи нищо, ще желаяме да бъдем отделени от тази двойка, която се губи в превода ", сподели Рама. " Убеден съм, че това е, което би трябвало да създадем, а дали водачите на Европейски Съюз ще се съгласят или не, ще забележим по-късно. "
Албанският водач съобщи също, че поддържа концепцията на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общественост - организация, която ще бъде отворена както за членове, по този начин и за нечленуващи в Европейски Съюз.

" Мисля, че той има право. Това трябваше да бъде направено от дълго време, тъй като е визионерско ", сподели Рама, като в същото време отхвърли да навлезе в детайлности по отношение на формата, която общността би трябвало да има.

" Това може да се разисква, само че по принцип е доста значимо да има една политическа общественост, която се провежда по разнообразни способи... и това е оттатък Европейския съюз, който имаме през днешния ден и който явно не е в положение да се изправи пред провокациите на времето, което следва ", сподели той.

Макрон формулира проекта си частично като отговор на войната в Украйна, като позволи, че препоръчаната общественост ще бъде по-бърз метод за Киев да се интегрира в европейските политически структури, в сравнение с дългия развой на присъединение към Европейски Съюз.

Войната в Русия също по този начин акцентира разделянето в Западните Балкани. Някои страни като Албания последваха Европейски Съюз в налагането на наказания против Русия, до момента в който други като Сърбия не го направиха.

Въпреки че Сърбия и Албания постоянно са имали несъгласие през десетилетията, Рама помоли за схващане по отношение на позицията на Белград.

" Трябва да разберете, че Сърбия е в доста по-различна позиция от доста други, поради историята си, поради специфичните си връзки с Русия ", сподели той.

Рама счита, че Сърбия би трябвало да наложи наказания с течение на времето, само че предизвести да не се притиска Белград, който е мощно подвластен от Москва във връзка с енергийните доставки, да прави прекалено много за прекомерно малко време.

" Да се желае от тях да го създадат тъкмо в този момент и в целия диапазон е на практика невероятно... Това е самоубийствено за тяхната стопанска система ", сподели той.

Оказването на прекомерно огромен напън от страна на Запада върху Сърбия може да бъде пагубно за стабилността на района на Западните Балкани, предизвести Рама.

" Понякога би трябвало да се съобразим с другите и да демонстрираме схващане за протичащото се - в противоположен случай няма да можем да запазим тази общественост дружно за по-високи и по-ефективни цели ", сподели той.

" Мисля, че Сърбия е на прав път. Разбира се, не със скоростта, която може би ни се желае. Но, повярвайте ми, другите сюжети са в действителност доста неприятни за всички и изключително за този район ", сподели Рама, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР