Нямам доверие към този изборен резултат при този начин на

...
Нямам доверие към този изборен резултат при този начин на
Коментари Харесай

Карадайъ разкритикува машинния вот, но отказа да дава предположения за достоверността на хартиения

" Нямам доверие към този избирателен резултат при този метод на гласоподаване ", сподели пред bTV ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в поддръжка на рецензиите си към машинното гласоподаване и връщането на хартиените бюлетини.

Тази седмица в Народното събрание той даде образци за две секции, в които има вяра, че е имало нередности с машинния избор по време на предходните избори. Когато бе запитан за какво не е сезирал институциите, щом смята, че има нарушавания, отговори:

" Говорим за избирателен кодекс. Аз разбирам, че има едни народни представители, които са взели участие в избори за национално заседание, само че детската им фантазия е да бъдат следователи, а не са кандидатствали да станат следователи. Ние не сме следователи, ние сме народни представители, би трябвало да се ръководим от ползите на народа, а не да го ограничаваме. "

Движение за права и свободи е измежду главните бранители на хартиения избор, защото лишаването от подобен " нарушава конституционните права на жителите ", показва Карадайъ. Въпреки това той призна, че съществуват случаи в предишното, в които и при този модел сме виждали доста неточности и ремонти, като се опита да отбрани позицията си по следния метод:

" От 2014 година Движение за права и свободи предлага да отстраняваме субективния детайл при преброяване на бюлетини и сформиране на протоколи. Ако можем да минимизираме и недействителни гласове. И това, което предлагаме от този момент до момента имаше - използването на скенери, както се употребяват във Англия и Съединени американски щати. Дайте идващия въпрос. "

Макар с подготвеност да разяснява възможните грешки, които машинният избор може да донесе, и да изрази терзанието си, че " остават благоприятни условия за измами " при смесения модел на гласоподаване, той отхвърли да приказва за достоверността на хартиения избор при актуалната липса на посочените от него сканиращи устройства: " Няма да приказвам догатки. Вчера показах обстоятелства. "

Основна тематика, която повишаваше напрежението в изявлението на Мария Цанцърова с Карадайъ, бе фактът, че по време на предходните избори в общините, в които гласовете са най-вече за Движение за права и свободи, се е следил внезапен растеж на преносимите изборни секции за хора с увреждания - това бе и единственият метод, по който можеше жителите да дадат своя избор с хартиена бюлетина.

" Има една класическа партия в България, назовава се " Движение за права и свободи ". Тя в границите на закона и на разпоредбите се пробва да извърши закона. Ние сме съумели да организираме хората в неравностойно състояние в нашите общини и посредством младежката ни организация да им разясним законодателството и да ги улесним, " разяснява проблема ръководителят на Движение за права и свободи.

Цанцърова акцентира на статистиката, че повишението на този вид гласоподаване тук-там е внушително, като да вземем за пример в община Стамболово над 50% от хората са попаднали в описите за преносимите секции, а от 312 гласа в тях 289 са били за " Движението за права и свободи ":

" Не виждам никакъв проблем. Поздравления. Очакванията ми са всеобщо в България българските жители, в това число и вие персонално, да гласувате за Движение за права и свободи - това е верният избор и верният глас и по този начин би трябвало да бъде. Виждам смущаващо не това, че хората са гласоподават за Движение за права и свободи, аз виждам нещо смущаващо там, където хората не са дали своят вот за Движение за права и свободи. "

Тонът последователно се изостри, като Карадайъ се обърна към журналистката с " Ако имате въпроси, задайте ги към мен. Иначе за вашите внушения - някъде другъде " и " Четири пъти казахме ли да не допускам. Вашето " в случай че "... Ако баба ви беше мъжка, сега този диалог щяхме ли да го водим. Четири пъти ви дублирам, че съмнение няма да върша. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР