Нямах колебание да пътувам до Израел. Това каза снощи в

...
Нямах колебание да пътувам до Израел. Това каза снощи в
Коментари Харесай

Ген. Златко Златев: Нямах колебание да пътувам до Израел

Нямах съмнение да пътувам до Израел. Това сподели нощес в предаването „ на Фокус с Лора Крумов " ген. майор Златко Златев, който е и общоприет шеф на Държавния авиационен оператор. Той беше водачът, който прибра първите българи от Израел.

Организацията при първия полет е била комплицирана и е лишила към 6 часа, описа той. „ Не сме самолетна компания, която има блоково позволение за влизане в Израел. Подготовката стартира с позвъняване от страна на министър Гвоздейков, започнахме организация. Проблем беше наземният оператор, защото при нас той не работи през нощта. Искам особено да благодаря на Георги Пеев - началник въздушно придвижване, който непрестанно поддържаше връзка с оперативния център ", сподели Златев.

„ Министър Гвоздейков поддържаше непрекъсната връзка с посолството и с външно министерство, защото на летището имаше над 60 жители, които чакаха, с цел да бъдат евакуирани. Имаше жители, които бяха в страната и трябваше да бъдат докарани на летището ", сподели още Златко Златев.

На летището в Тел Авив не е имало проблеми, само че са чували гърмежи, а в далечината са се виждали ракети. С последния полет са се прибрали 94 индивида. „ Той протече обикновено, беше цялостен. Имахме опция за четвърти полет, само че се оказа, че няма задоволително пасажери, сега сме в подготвеност ", добави той.

„ Българите, които се прибраха, бяха доста щастливи, признателни на страната. България беше една от първите страни, която реагира и изпрати полет ", сподели още Златев.

Златко Златев добави, че са имали опция да летят до Москва, когато е почнала експанзията против Украйна. „ Българското посолството трябваше да бъде изведено от града и имахме особено позволение за това. Екипът ни съумя да прибере българските моряци от кораба „ Царевна ", който беше покорен в Мариупол, трябваше да ги вземем от Сочи. Там интервенцията беше по-специална, дружно с разузнаването ", описа още водачът.

Той показа, че в сложни обстановки време за страсти няма. Готвят се за съответния полет и чакат дипломатическите позволение. „ Екипажът е квалифициран, всички са изключителни експерти ", акцентира Златев.

Държавата не би трябвало да остава без вертолет за особено предопределение. „ В отряда имаме два вертолета Ми-8. Единият е на ремонт в Чехия, към този момент 10 месеца. Това е, тъй като е мъчно снабдяването с аварийни елементи. В момента нямаме изправен вертолет. Трябва да се мине на нов вид западна авиационна техника. Обслужването може да е по-скъпо, само че е по-сигурно. Моето предложение е да се закупят два вертолета, единият да бъде оборудван като ВИП вид, а другия да има алтернатива и за избавяне при нужда ", сподели още Златко Златев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР