Няма връзка между повишението на цените на петролните продукти и

...
Няма връзка между повишението на цените на петролните продукти и
Коментари Харесай

Икономист: Проблем е, че най-големият оператор за горива у нас е собственост на държава, която ни е определила за враг

Няма връзка сред покачването на цените на петролните артикули и връщането на пристанището в Росенец от „ Лукойл “ към страната. Повишението на цените е международна наклонност, а това се отразява в България. Това разгласи по Нова ТВ икономистът Руслан Стефанов, от Центъра за проучване на демокрацията.

Според него казусът с ръководството на рафинерията е значим и за стопанската система и за политиката в България. Германия промени законодателството си към съветските компании за горива. Какъв е огромният проблем – най-големият оператор за горива у нас е благосъстоятелност на страна, която ни е определила за зложелател, акцентира специалистът. Правителството стартира работа в тази посока, поставяйки каруцата пред коня. Най-напред потеглиха с връщането на рафинерията, а трябваше да се промени законодателството, да се създаде обстоен проект за деяние.

От 2025 година рафинерията би трябвало да работи напълно с неруски петрол. Но това за в този момент не се вижда, по какъв начин ще стане. Трябва да има контракти и проект на държавното управление за доставки отвън съветската страна. Нямаме законодателни ограничения посредством които да продължим работата на рафинерията, в случай че сегашният и притежател да вземем за пример откаже да работи без съветски нефт. Най-лошият сюжет е прекъсване на рафинерията, само че даже и тогава няма да има апокалиптичен сюжет. Ще се наложи импорт на горива от прилежащите страни. Трябва да има запаси, които до 5 месеца да обезпечат естественото действие на страната. До края на тази година би трябвало да има проект за деяние, с цел да не се осъществя условието на Европейски Съюз рафинерията да работи без съветски нефт, добави специалистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР