Няма възможност за въздействие отвън, увери заместник-министърът на електронното управление

...
Няма възможност за въздействие отвън, увери заместник-министърът на електронното управление
Коментари Харесай

Министър Богдан Кирилов за изборите: Няма възможност за въздействие отвън

" Няма опция за влияние извън ", увери заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов. По този метод държавното управление увери, че машините за гласоподаване не могат да бъдат манипулирани на 2 октомври.

" Няма по какъв начин да се свържем с машината извън. Това е доста значимо да се удостовери, тъй като чуваме разнообразни отзиви, че в действителност има съгласуваност, има какво да се направи, има какво да се случи, само че не е тъй като хардуерно и софтуерно е деактивирана тази съгласуваност ", сподели заместник-министър Кирилов, представен от БНР.

Актуализирана е методиката, по която ще бъде тествано дали машините за гласоподаване подхождат на техническата спецификация и условията на Изборния кодекс.

Бившият министър на електронното ръководство и представител на " Демократична България " Божидар Божанов съобщи, че не предстои на обжалване решението на Върховния административен съд, който отхвърли жалбата на групировката по отношение на организацията на машинното гласоподаване, в частта за удостоверяването на изходния код на машините за гласоподаване.

" Решението планува достъп до изборния код и ЦИК може да реши взаимно с Министерството на електронното ръководство да даде задоволително време за достъп. Ние превантивно обжалвахме, прочитайки вътре най-лошия вид – а точно, че ще има единствено час, час и половина достъп до изходния код, което не е задоволително. Но решението единствено по себе си не изключва вид ЦИК да даде по-дълъг интервал. Съмненията, или по-скоро спекулациите, че вътре в този код има някакви малки врати, които разрешават на гласове за една партия да отидат за друга партия, ще могат да бъдат оборени, когато го забележим и когато забележим, че няма подобен код, който да дава такава функционалност. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР