Няма температурни рекорди в Западна Европа, заяви доц. д-р Борис

...
Няма температурни рекорди в Западна Европа, заяви доц. д-р Борис
Коментари Харесай

Астроном от БАН шашна всички с изказването си за времето

Няма температурни върхове в Западна Европа, съобщи доцент доктор Борис Комитов от Института по астрономия към Българска академия на науките с национална астрономическа обсерватория в Рожен и началник на плана „ Център за безоблачен и слънчево-земен мониторинг “ в Стара Загора. Той сподели пред БНР, че протичащото се с времето това лято не е изненада.

„ Това, което следим – превалявания и хладно лято в Източна Европа и особено Балканския полуостров и горещо време в Западна Европа – това е една повторяемост, закономерно събитие, което можем да го проследим 6 пъти обратно във времето, приблизително през 21 години. Подобна обстановка е имало през 1997 година Става въпрос за една типична обстановка, обвързвана с въздействие на слънчевата интензивност върху климата на Земята и особено върху нашия район. Това е обвързвано с преразпределения на въздушните маси и с смяна на ситуацията на баличните центрове и траекториите на атмосферните фронтове. Това е развой, който на едно място води до засушаване, на други места може да води до увеличение на преваляванията. Подобно нещо към този момент следим няколко пъти “, уточни той.

Според Борис Комитов рекордните жеги не би трябвало са преекспонират, а световното стопляне е достигнало своя най-много при започване на този век.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР