Няма технически проблем поръчаните от държавата медицински хеликоптери да бъдат

...
Няма технически проблем поръчаните от държавата медицински хеликоптери да бъдат
Коментари Харесай

Медицинските хеликоптери са нужни, не толкова за планински спасявания, колкото за всички останали случаи

Няма механически проблем поръчаните от страната медицински хеликоптери да бъдат употребявани за задачи в планината. Това съобщи в „ Денят стартира “ шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев. По думите му 11 такива машини се употребяват за планинско избавяне в Швейцария, където става въпрос за доста по-големи височини.

Темата излезе на дневен ред, откакто през вчерашния ден още веднъж в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия здравният министър проф. Христо Хинков съобщи, че е допустимо поръчаните хеликоптери за незабавна помощ от въздуха да не могат да се употребяват при избавяне на потърпевши в планината, което в последна сметка се оказа погрешно.

Но би трябвало да отбележим, че най-голямата изгода от съществуването на медицински хеликоптери, в действителност би била да се избавят потърпевшите от произшествия и хилядите, претърпели инфаркт, или инсулт, или различен тип незабавно положение на неправилното място. А не толкоз на хора, потърпевши в планината, тъй като те са относително малцина спрямо останалите незабавни случаи.

При съществуване на медицински хеликоптер, доста от тези хора биха получили навременна помощ и биха оживели. Ако се съблюдава и правилото на „ златния час ”, т.е в границите на един час от идването на сигнала пациентът да бъде в болница при експерти, 30 % от потърпевшите могат да бъдат върнати към естествения метод на живот.

За пазаруване на медицински хеликоптери у нас се приказва от години. Дори имаше петиции за закупуването на въпросните медицински транспортни средства. В момента България няма нито един медицински хеликоптер и е единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с подобен. Последният беше продаден през 2019-та година. Така на процедура избавителните акции по въздух в планините, труднодостъпните райони и в отдалечените обитаеми места станаха безусловно невъзможни.
Сагата с опитите за закупуване на медицински хеликоптери
Обществената поръчка за покупката на шест медицински хеликоптера беше оповестена през юли 2022г. от постоянното държавно управление на Кирил Петков, за което построяването на система за незабавна медицински помощ по въздух беше приоритет. Тя предвиждаше се да бъдат закупени шест медицински хеликоптера и опция за закупуване на два спомагателни.

Тогава се одобри предписание за основаване на сдружение с държавно присъединяване в капитала „ Хели Мед Сървиз “ ЕАД – София, което да прави полети за незабавна здравна помощ по въздух. Негов изпълнителен шеф беше актуалният министър Георги Гвоздейков.

Общата планирана стойност на публичната поръчка бе 162 711 735,86 лв. с Данък добавена стойност, като се очакваше шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 година, а първият от тях да бъде получен до 1 декември 2023 година

През февруари 2022 година служебното държавно управление на президента Радев (с министър председател Гълъб Донев) се зае да ликвидира едноличното акционерно сдружение. Тогавашният министър на превоза Христо Алексиев аргументира решението с нуждата тази активност да премине към Държавния авиационен оператор (ДАО).

И по този начин до преди броени дни, когато на съвещание на държавното управление стана ясно, че то се е отказало да преобразува ДАО в комерсиално сдружение и вместо това е взело решение да даде нов живот на оповестеното в разпродажба държавно сдружение „ България Хели Мед Сървиз “. След този ход евентуално ще бъде оттеглена и импортираната различна концепция в Народно събрание за превръщане на авиационния оператор.

Надяваме се, че след всички премеждия страната ни най-сетне ще се снабди с по този начин нужните ни медицински хеликоптери. А с тяхна помощ здравната ни система да проработи на равнище, което да не коства живота на хиляди българи годишно.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР