Няма спор, че цигарите провокират дългосрочни увреждания на белите дробове

...
Няма спор, че цигарите провокират дългосрочни увреждания на белите дробове
Коментари Харесай

Домати и ябълки – задължителни за пушачите


Няма спор, че цигарите предизвикат дълготрайни увреждания на белите дробове и най-успешният метод за предварителната защита им е отказването от тютюнопушенето. Има обаче и някои ограничения, които върлите пушачи може да подхващат за понижаване и даже компенсиране на част от вредите, породени от цигарения пушек.

Резултатите от особено изследване, отдадено на здравето на дихателната система, демонстрират, че вярното хранене може да забави разрушителните за белодробното здравe

процеси при пушачите.

Особено потребни в това отношение се оказват доматите и ябълките .

Научен екип от университета Джон Хопкинс в Съединени американски щати открива, че постоянната консумация на домати и ябълки доста забавя дегенеративните процеси в белите дробове на пушачите в дълготраен проект. Позитивният резултат се асоциира със характерни субстанции в състава на тези хранителни артикули.

Проучването се концентрира към проучване положението на белите дробове при 650 индивида, буйни пушачи, за интервал от 10 години. В началото и в края на десетгодишния интервал на всеки от тях са изършени 2 обстойни пулмологични прегледа за определяне промените в белите дробове с хода на годините. Проведени са и спирометрични проби за определяне на белодробния размер и качеството на дишането.

След обработка на резултатите и сравнение питателните режими на участниците е открито, че тези, които постоянно се хранят с домати и ябълки, имат най-слаби провали върху белите си дробове.

Свързани публикации.. Кръгли сенки в белия дроб 0 България е първа по дейни пушачи в Европейски Съюз 0 Домати – по какъв начин е най-полезно да се употребяват? 0

Белодробната функционалност непроменяемо отслабва след 30-годишна възраст с друга активност според от общото здраве, питателните привички и метода на живот на всеки човек. Повишената консумация на домати и ябълки може да помогне за закъснение на тази наклонност и най-много за понижаване провалите, породени от нездравословни привички като пушенето.

Предстоят по-задълбочени проучвания за определяне съответните аргументи тъкмо тези два хранителни продукта да въздействат толкоз положително на здравето на белите дробове. За момента се подозира основната роля на ликопена в доматите – мощен антиоксидант, придаващ им аления цвят. Той се асоциира и с понижаване риска от сърдечносъдови болести и проблеми с простатата при мъжете.

Ясно е едно – постоянната консумация на пресни домати и ябълки, минимално третирани с торове и рискови химикали, е доста комфортно средство, което никога няма да навреди, а може да помогне на пушачите да компенсират част от вредите, които сами си предизвикват.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР