Няма смисъл да се внася бюджет в парламента, за който

...
Няма смисъл да се внася бюджет в парламента, за който
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Няма смисъл да се внася нов бюджет, защото ще е като сираче


Няма смисъл да се внася бюджет в Народното събрание, за който няма политическа поддръжка.  Бюджетът не е счетоводно упражнение. Това мнение изрази някогашният заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред bTV.

По думите му не трябва да има бюджет, зад който няма парламентарна поддръжка и зад който никой не стои, тъй като по този начин ще е сираче. Няма смисъл от него, разяснява Дацов и добави, че въпреки всичко бюджет може да бъде импортиран в Народното събрание, само че не се знае по какъв начин ще наподобява.

Според някогашния заместник-министър на финансите терзанията на служебното държавно управление да не внесе базов бюджет, са основателни. Дацов добави, че в случай че се погледнат помощите, както се раздават, отиват във всички джобове. Така нито стопанската система печели, нито крайният консуматор печели, сподели още той.

Бившият обществен министър Лидия Шулева е удовлетворена от удължаването на бюджета за следващата година, до момента в който се сформира постоянно държавно управление. Има един буфер, в случай че се насочи към уязвимите групи от популацията, могат съществено да бъдат подкрепени, счита Шулева.

Има още няколко групи, които имат потребност от съществено подкрепяне – деца, които са сираци, приемни родители с деца, възрастните хора и хората с увреждания, уточни Шулева.

Правителството разполага с опцията да увеличи минималната работна заплата, като от нейното повишение не става със закон, а с разпореждане на Министерски съвет, посочи тя.

Повишаването на минималната работна заплата има безпристрастен, а в някои случаи позитивен резултат върху бюджета, съгласно нея.  Тя добави, че в случай че се приказва единствено за минималната работна заплата, има безпристрастен резултат, само че когато е обвързана с редица обществени заплащания, тогава се натоварва бюджетът.

Шулева е на мнение, че в случай че служебното държавно управление реши да подкрепи уязвимите хора, въпреки всичко тези хора ще съумеят да посрещнат зимата по един по-добър метод. Когато има инфлация, хората обедняват като цяло и не може да се преборим с това, каквито и фискални ограничения да се вземат.

Важното е уязвимите групи да могат да оцелеят, сподели още някогашният обществен министър.

Финансистът Емил Хърсев уточни, че бюджетът е като кафето без кофеин. Трябва да е ясно кой да се подкрепя от бюджета, а не да се дава на калпак. Всичко друго ще докара до безпорядък и инфлация, сподели още финансистът.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР