Няма съмнение, че генетиката е отговорна за наследяването на редица

...
Няма съмнение, че генетиката е отговорна за наследяването на редица
Коментари Харесай

Болестите, които можем да наследим от родителите си

Няма подозрение, че генетиката е виновна за наследяването на редица характерности от нашите родители, като цвят на очите, форма на нос или коса. Някои гени обаче са виновни и за унаследяването на някои разстройства и болести.

Разбира се, това не е наложително да е предписание и генетичната предразположеност към заболяване не значи, че сигурно ще го получите.

„ Вашата среда, фамилна история, метод на живот и даже чистата случайност също играят роля “, споделя Мери Фрейвогел, президент на Националното сдружение на генетичните съветници в Лондон.
Ето някои болести и разстройства, които са по завещание и на които можете да повлияете с течение на времето:

1. Болести на сърцето
Всички знаем, че нездравословната храна, неналичието на придвижване и тютюнопушенето могат да повлияят отрицателно на здравето на сърцето ни. Знаково изследване от 2016 година на повече от 55 000 участници, оповестено в The New England Journal of Medicine, разкри какъв брой сериозни са тези привички за хората с имали генетичен риск от сърдечни болести.

2. Рак на дебелото черво
Тестването за аденоматозни полипи може да ви помогне да разберете дали сте изложени на нараснал риск от рак на дебелото черво. Такива полипи могат да се развият в дебелото черво през тийнейджърските години, само че да станат злокачествени, когато наближите 40-годишна възраст. Според Американското онкологично сдружение, минимум един на всеки пет души, които получават заболяването, са свързани с някой, който я е имал.
„ Хората нормално стартират да се изследват за рак на дебелото черво на 50-годишна възраст, само че в случай че в фамилията има рак на дебелото черво или полипи, би трябвало да се изследвате по-рано “, допълват лекарите.

3. Целиакия
Според Фондацията за целиакия (заболяване на автоимунната система, което значи, че имунната система атакува личните кафези на тялото – бел. ред.), един на всеки 10 души с родственик от първа степен с заболяването (което значи родител, дете или брат или сестра) са изложени на риск самите те да се разболеят, защото има гени, свързани с целиакия. За разлика от хората с нетърпимост, които изпитват краткотрайни проблеми с храносмилането след консумация на глутен, пациентите с целиакия, които одобряват пшеничен протеин, изпитват съществени проблеми в тънките вътрешности.

4. Повишен холестерол
За страдание доста хора стартират да мислят за висок холестерол едвам когато техен непосредствен получи инфаркт. Хората с генетично заболяване, наречено фамилна хиперхолестеролемия, имат нараснали равнища на " неприятен " холестерол от раждането си и са 20 пъти по-застрашени от ранно сърдечно заболяване, в това число инфаркт и инсулт.
Повишеният холестерол е най-честата генетична причина за ранно сърдечно заболяване, само че с ранно лекуване рискът за индивида може да бъде понижен с 80 %, споделя Даниел Рейдър, професор в Медицинския факултет в Пенсилвания, оповестява womenshealthmag.

5. Депресия
До ден сегашен, в 21 век, учените не престават да изследват наследствените фактори на психологичните положения и разстройства. Това, че някой във вашето семейство има меланхолия, не значи, че и вие ще страдате от меланхолия, само че е по-вероятно да я имате, в случай че тя участва във вашето семейство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР