Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на

...
Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на
Коментари Харесай

Велкова: Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд

Няма риск от банкрут на страната, нито от интервенция на Международния валутен фонд (МВФ). Риск за валутния ръб няма. Това сподели в четвъртък служебният финансов министър Росица Велкова, ден откакто изминал в медиите отчет на финансовото министерство повиши напрежението измежду специалисти и политици поради хипотетични черни сюжети, свързани с държавния бюджет. 

" Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб. При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг. Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности ", сподели пред министърът на финансите.

Велкова уточни, че изтеклият отчет е обвързван със задължението на кабинета да внесе постоянен бюджет до края на април и да изпрати в Европейската комисия средносрочна бюджетна прогноза за идващите три години. 

В отчета са показани два сюжета , означи министърът. От думите й стана ясно, че единият е да се продължи със сегашните политики, при които бюджетът ще завършва с дефицити от 6-7% в идващите три години.

" Тогава ще настъпят тези “черни ” сюжети , които бяха извадени отвън подтекста на отчета. Затова ние - министрите, се обединихме да създаваме тригодишната прогноза и плана за закон за идната година с недостиг от 3% ", уточни Росица Велкова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР