Няма радиация, морето ни е чисто. Преди час получихме последните

...
Няма радиация, морето ни е чисто. Преди час получихме последните
Коментари Харесай

Министър Юлиян Попов: Рибата не е безсмъртна, тя също умира, нямам търпение и аз да се изкъпя в морето

Няма радиация, морето ни е чисто. Преди час получихме последните данни от разбора на водата. Аз съм в непрекъсната връзка с румънския министър на околната среда. Неговото семейство сега е на морето и се къпе в Румъния. Ако румънското крайбрежие е чисто и нашето е такова. Нямам самообладание и аз да се изкъпя в морето. Това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на Българска национална телевизия.

На въпрос за откритата мъртва риба в страната ни, той съобщи: " Рибата не е безсмъртна, тя също умира. Много постоянно се получават местни стресове, да вземем за пример когато се излее огромно количество прясна вода в морето. Смъртта на рибата евентуално се дължи на цъфтежа на планктон, който задушава рибата “, изясни той.

" Теоретично всичко е допустимо, само че тези замърсявания са много лимитирани и дребни за размерите на Черно море. С течение на времето, рискът понижава. Цялата информация е непрекъсната и всеки може да ревизира какво се случва. В момента няма риск “, разясни министър Попов.

" От самото начало на спора в Украйна Министерство на околната среда и водите, а и други институции, доста ускориха инспекциите си заради военната конюнктура. Кога ще се почисти Черно море от изливането на взривения язовир Каховка, допускам, че доста скоро. Това замърсяване е доста малко, то не се намира в румънско или българско крайбрежие. Течението на река Дунав е мощно и издухва замърсяването към Босфора. Информацията за замърсяване на Черно море е целенасочена офанзива от съветски медии, които се възползват от обстановката към Каховка, с цел да провалят туристическия сезон и по този начин да повлияят на позицията ни. Имаме оттеглени резервации на български туристи, а не непознати, които се осведомят. Свидетели сме на суматоха, която се раздухва през обществените мрежи, а ние я разсейваме с достоверни данни “, сподели той.

Юлиян Попов обясни и на какво се дължат последните наводнения в страната ни, които нанесоха обилни вреди. " Това са скатови наводнения. Проблемът е обвързван със степента на адаптираност на българската инфраструктура на климатичните промени. Единият проблем се дължи на обезлесяването, другият с плиткокоренно залесяване, условия за наводняване се получава и когато някой съзнателно повреди инфраструктура. Ще развием съответна национална тактика, с която да решим казуса с наводненията. Надявам се, че една година ще ни стигне да дефинираме ясно казуса и да стартираме да го решаваме. Трябва да се посочи и какъв вид застраховка би трябвало да се предложи на хората, които са в риск от наводнения “, акцентира министърът на околната среда и водите.

За разногласието към пилона на Рожен, министър Попов изясни: " Не е противозаконен. Проблемът провокира доста буйни реакции. Не желая да се въвличам в този спор, тъй като е доста развълнуван “.

" Въглищните централи доста малко евентуално е да продължат да съществуват до 2030 година, в случай че бъдат оставени да работят. В момента те обезпечават 10-15% от електрическата енергия, тъй като възобновимите енергийни източници последователно ги измества. Те не трябва да се затварят преди да е обезпечена опция, която а ги размени и ние работим в тази посока “, съобщи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР