Няма пряка заплаха за България от конфликта между израелци палестинци,

...
Няма пряка заплаха за България от конфликта между израелци палестинци,
Коментари Харесай

Денков критикува Радев, че на закъсняла среща за сигурността не е поканил партийни лидери

Няма директна опасност за България от спора сред израелци палестинци , преповтори декларираното от по-рано след Консултативната среща за национална сигурност и министър-председателят Николай Денков, който, дружно с вицепремиерът Мария Габриел, бе един от единствено двамата явили се представители на изпълнителната власт.

" Срещата не изискваше някаква неотложност, нямаше нещо обезпокоително , което да изисква дейности от през днешния ден за на следващия ден. Така че желая да успокоя хората, повода за срещата е ясното осъзнаване, че би трябвало да работим дружно, с цел да създадем България още по-нискорискова, по-безопасна за хората, които живеят тук. "

Във вторник президентът Р интелигентен Радев свика консултативна среща в формат , непосредствен до Консултативния съвет за национална сигурност, само че без представители на политическите партии от Народното събрание. Целта - разискване на настоящите закани пред националната сигурност с оглед спора в Израел, както и нуждата от софтуерното възобновяване на структурите от системата на националната сигурност.
 Частичен протест на Консултативната среща при президента
Частичен протест на Консултативната среща при президента

Самата среща продължава повече от два часа

На срещата, въпреки и поканени, не пристигнаха ръководителят на Народно събрание Росен Желязков, министърът на защитата Тодор Тагарев, вътрешният министър Калин Стоянов, главсекът Живко Коцев.

Премиерът акцентира още значимостта от добре изпълнените и координирани дейности на държавното управление във връзка с евакуацията на български жители от Израел в последните дни и посочи - в полемиката с президента и екипа му било прието, че във връзка с належащите проблеми като мигрантската рецесия и спора в Израел държавното управление е свършило " огромна част от дилемите си, бих споделил и всички задания. "

Денков обаче акцентира, че увеличението на рисковете за националната сигурност не идва от вчерашния ден, а е от доста време - от началото на войната на Русия в Украйна, с което насочи пряк намек, че срещата и загрижеността на президента несъмнено е закъсняла.

Критика пристигна и по линия на това, че в президентството не бяха поканени партийни водачи .

" Изключително значимо е в тази полемика, която започнахме през днешния ден, да е включат и тези партии, тези партийни водачи от Народното събрание, които са подготвени да вземат участие в подобен един градивен разговор. Защото доста от решенията зависят от това какво става в Народно събрание ", съобщи Денков и даде обещание - ще работи за това колкото се може повече страни да се включат в процеса.

Министър-председателят регистрира като позитив ангажирането на президентската институция по проблемите на националната сигурност и изяви подготвеност за повече взаимна работа в бъдеще.
 Румен Радев: Пряк риск за България няма, само че незабавно ни трябват дронове
Румен Радев: Пряк риск за България няма, само че незабавно ни трябват дронове

В интензивен порядък да се направи обзор на стратегическите документи

" На тези диалози се очерта, че има дълготрайни задания, нерешени от 10-15 години . Ясно е, че това държавно управление в границите на 3-4 месеца няма по какъв начин да реши тези задания, само че това, което се разбрахме с президента и екипа му, че ще продължим отсега нататък освен да дефинираме проблемите, тъй като това е лесната част, само че и търсим дружно решенията. "

Денков уточни, че нужните решения ще изискват редовно и задълбочено изпитание, като главната тежест от него ще легне на държавното управление . Ще имаме потребност от поддръжка в Народно събрание и ще използваме оптимално експертизата, която има в президентството, изключително в региона на защитата. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР