Няма проблем с разминаване между размера на минималния осигурителен праг

...
Няма проблем с разминаване между размера на минималния осигурителен праг
Коментари Харесай

``Няма проблем с разминаване между размера на минималния осигурителен праг и минималната заплата`` - Общество

Няма проблем с разминаване сред размера на минималния застрахователен предел и минималната заплата. Увеличението на МРЗ постоянно е било цел на служебното държавно управление.  Първоначалното предложение от МТСП беше за минимална заплата от 770 лева След това предложихме да е 780 лв., което е 9,9% нарастване съпоставяне с досегашната от 710 лева и 20 на 100 на годишна база. 

Това съобщи служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на чуване в ресорната парламентарна комисия. По думите му с нарастването от 710 на 780 лв. от 1 януари 2023 година показателят на годишната инфлация е напълно обезщетен. 

Лазаров сподели още, че плановете на общественото министерство са били на избрани на база на настоящите стопански индикатори, като инфлацията е измерена по отношение на показателите на потребителските цени. 

С решение на за един работен час стана 4,72 лева Парламентът опита да вдигне минималната заплата на 850 лева, само че предложенията в удължителния закон на бюджета бяха отхвърлени, а измененията в Кодекса на труда не влязоха за второ четене в зала. От синдикатите настояха за 850 лева минимална заплата и заплашиха с митинги. 

Лазаров удостовери, че ще бъде основана работна група сред обществените сътрудници и заинтригувани страни, с цел да се разиска въвеждането на европейската инструкция за съответните минимални работни заплати в Европейския съюз.

Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната " попита дали МТСП има поради някакъв проблем, който може да се сътвори поради разминаването на минималния застрахователен предел (710 лева) и минималната работна заплата (780 лева) . Арабаджиев уточни, че за хората на трудов контракт това не би имало значение, само че с разясненията от министъра ще се разсеят подозренията за проблеми от това. 

Лазаров отговори, че във връзка с земеделските производители и на самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния приход се резервира на 710 лева, само че в това време за наетите от тях служащи и чиновници възнаграждението, върху което трябва да вършат осигуровки, е минималната месечна работна заплата, избрана за страната.

Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС попита министъра за плана " Красива България ". Лазаров уточни, че крайният период за подаване на оферти по него е 20 февруари. Целите на плана са три: възстановяване на публичната среда, на обществената инфраструктура и на обществените услуги от резидентен вид.

Втора точка от дневния ред на комисията беше разглеждане и първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Божидар Божанов и група народни представители, с който се.

С 15 гласа " за ", два " срещу " и без въздържали се Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание одобри на първо четене измененията.

Заместник-министърът на труда Емил Мингов сподели, че тематиката за промени по отношение на трудовата брошура би трябвало да се разиска във формата на съвета за тристранно съдействие. От КНСБ също имат терзания по отношение на някои текстове в законопроекта, само че показаха, че е належащо електронната трудова брошура да стане факт.

От ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия  изразиха кардинална поддръжка, само че депутатите от двете обединения споделиха, че е належащо сред първо и второ четене да се уточняват текстовете. Иван Матев от " Продължаваме Промяната "  коментира, че спестовни книжки към този момент няма, по тази причина и не схваща за какво е нужна хартиената трудова брошура. Даниела Дашкова от " Български напредък "  обясни, че в учебните заведения има електронни дневници, по тази причина и тя не вижда проблем трудовата брошура също да е в електронен вид.

Георги Георгиев сподели, че " Възраждане "  не поддържа законопроекта, тъй като не вижда усложнения в потреблението на трудовата брошура.

Според претекстовете на законопроекта трудовата брошура основава обилни административни усложнения, изключително при загуба. Със законопроекта се основава електронен указател на заетостта в Агенцията по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата брошура. 

Освен това работодателите могат да автоматизират вътрешните процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни посредством програмни интерфейси на регистъра. 

С въвеждането на електронна трудова брошура, ще се огранича достъпа на работодателите до предходни хонорари на чиновниците. Предвижда се в преходния интервал работодателите да сканират трудовите книжки и да ги изпращат до Агенцията по заетостта, която да ги вкарва в системата. 

" Хартиената електронна брошура е един анахронизъм. Това важи и за служебните книжки на държавните чиновници. Това ще разреши и автоматизирано пресмятане на трудовия стаж. Работникът може когато и да е да има достъп до данните по електронен път. Ако желае книжен притежател пък ще би трябвало да отиде в Агенцията по заетостта, където да му издадат информация ", съобщи депутатът от Демократична България и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който е и един от вносителите на законопроекта. 

Дигитализацията на трудовата брошура ще се прави на три стадия до 1 септември 2026 година През първия стадий в продължение на година ще разпореди социална поръчка за правене на разбор и разпоредба. През втория стадий ще би трябвало да се построи регистърът и едвам тогава ще стартира въвеждането на данните от работодателите.

Божанов изясни, че сред първо и второ четене ще би трябвало да се вземе решение коя да е виновната институция за регистъра - Агенцията по заетостта, Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт.

Днес е получено и мнението от Националния застрахователен институт за законопроекта. Оттам показват " някои съществени опасения ". Едно от тях е, че съгласно сегашния Кодекс на труда, трудовата брошура е формален документ , посредством който може да се търси отговорност по Гражданско-процесуалния кодекс, а в законопроекта е планувано регистърът да е формален източник, а не документ .

" В този смисъл без опция за оборване се основава сериозна заплаха за непозволено разходване на обществени средства от непозволено подадени данни и вписани електронни записи в Регистъра ", аргументират се от Национален осигурителен институт. 

Друго безпокойство на Национален осигурителен институт е, че съществуват контракти, при които част или цели интервали не се зачитат за стаж, само че в законопроекта е посочено, че данните ще се вписват автоматизирано. Така се рискува да бъдат вписани интервали, които не са стаж.

" Това би уязвило ползите на работодателите при следващ трудово контракт при установяване на така наречен клас прослужено време и би заблудило работещите по отношение на размера на трудо-осигурителните им права ", допълват от Националния застрахователен институт. 

Със законопроекта е отстранено и задължението на работодателите на предадат в Национален осигурителен институт трудовите книжки на неполучилите ги чиновници след преустановяване на активността на работодателя. От Института показват, че това би уязвило доста съществено ползите на служащия, в случай че работодателят е безсъвестен и допълват, че администрацията е длъжна да пази сходни документи 50 години и това не би представлявало административна спънка. 

Не е ясно и кои са длъжностните лица, които ще удостоверяват верността на подадените данни, допълват в мнението си от Института. 

От Национален осигурителен институт не знаят и каква е задачата да вписват данните от трудовите книжки в новосъздадения Регистър при пенсиониране на разположение, за което в регистъра не са вписани данни от шеф. " Притесненията са още по-сериозни - не е ясно дали задачата е това обвързване да бъде вменено отсега нататък, или се цели въвеждането на данните на всички пенсионери, които са над 2 000 000 ", пишат оттова. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР