Няма причина да няма нов Национален рамков договор, по-скоро ще

...
Няма причина да няма нов Национален рамков договор, по-скоро ще
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Очаквам да подпишем рамков договор със Здравната каса

Няма причина да няма нов Национален рамков контракт, по-скоро ще има неприятни последствия, в случай че не го подпишем. Това сподели пред публицисти доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС) преди началото на събора на съсловната организация в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Делегатите ще обсъдят параметрите, при които ще бъде подписан новият рамков контракт, и ще гласоподават финансовия доклад на организацията за предходната година и актуализацията на бюджета на БЛС за 2023 година.

Новите оферти, които са контрактувани сред БЛС и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с които ще се срещнат делегатите на събора, са опцията при първо нарушаване от един вид да няма глоба, а да се дава методично напътствие на лекаря. Няма да се кумулират глобите и сътрудниците няма да бъдат третирани като извършители всякога, сподели Маджаров. От НЗОК одобриха и предлагането ни да има обособен бюджет и целеустремено финансиране на нововъведенията – роботизираната хирургия, която се прави в лечебните заведения. Друга оригиналност в текстовата част на новия контракт, която ще бъде показана на събора, е лечебните заведения да могат да „ трансферират “ до 10 % от леглата си от една клиника в друга от същия вид.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, само че ще би трябвало да има посочен телефонен номер на лекарската процедура, сподели още доктор Иван Маджаров. Пациентите на общопрактикуващите лекари, които имат контракти с центрове за оказване на неотложна помощ, ще се обръщат към тях при потребност след 20:00 ч., напомни той.

Въпреки че нямаме финансови параметри заради липса на бюджет, ще предложим на събора да подпишем рамков контракт при избрани финансови параметри, които ще би трябвало да пазиме, добави доктор Маджаров. Ако това не се случи, в идващите 2-4 месеца няма да има рамков контракт и сътрудниците ще работят по остарелия документ, само че лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите, контрактувани още в края на предходната година.

По думите на доктор Маджаров договарянията, водени с НЗОК, до момента са в градивен дух.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР