Няма повече основание да се повдига темата за евентуално замърсяване

...
Няма повече основание да се повдига темата за евентуално замърсяване
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Има пропаганда от Русия с цел да се провалят туристическите сезони в България и Румъния

Няма повече съображение да се повдига тематиката за вероятно замърсяване на българската акватория на Черно море поради изливането на водите от Нова Каховка. Това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по Българска национална телевизия.

" Разбира се, положението на морската вода е нещо, което би трябвало да се следи. И във всеки миг, в който някой нещо забележи, е добре да ни уведоми. От началото на войната Черноморието и въздуха в тези региони се следи доста от близко. Аз приказвах с румънския министър и той не може да разбере от кое място идват тези терзания в България. Самият той ми сподели, че сега фамилията му е на морето. Иначе въпросът с Каховка е доста сериозен за екологията, само че той е на територията на Украйна. И аз сложих на европейски съвет основаването на стратегия за екологичното възобновяване на Украйна. Има доста дейна агитация от страна на Русия и други дейни точки, която е документирана за да се провалят туристическите сезони в България и Румъния и да се провеждат митинги и така нататък ", уточни Попов.

Относно договарянията с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и развиване, Попов съобщи, че сега се работи върху опция, която страната ни да предложи пред Европейска комисия.

" Тя ще е с фокус върху енергийната успеваемост - да се отдели по-голям запас върху енергийната успеваемост и разрастването на ВЕИ. Когато предложим този пакет, мисля, че с Европейска комисия ще се разберем елементарно. Но ние сме разпънати сред нещо, което сме дали обещание и нещо, което Народното събрание е приел и е рамка, от която не можем да се измъкнем. Но ще намерим решение в договарянията с Европейска комисия ", уточни министърът на околната среда и водите.

Юлиян Попов съобщи, че няма никакъв късмет въглищните централи да работят през 2038. Правителството ще предложи, обаче, Марица Изток 2 да бъде непокътната като стратегически запас, който да бъде активизиран при положение на рецесия.

" За въглищните централи хоризонтът е пазарен, сега работят или на загуба или със специфична поддръжка. Частните централи ще стартират да напущат въглищното произвеждане още през идващите години. 2038 е доста надалеч, няма никакъв късмет 2038 да имаме въглищно произвеждане. Но това, което упорствам, е Марица Изток 2 да бъде непокътната за стратегически запас, който да бъде активизиран единствено при положение на рецесия по пазарни аргументи. Няма други фактори, които да работят за този развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР