Няма пострадали българи след земетресението в Егейско море, засегнало най-силно

...
Няма пострадали българи след земетресението в Егейско море, засегнало най-силно
Коментари Харесай

Нейнски: Няма ранени българи в Бодрум и Кос, но ще има още трусове

Няма потърпевши българи след земетресението в Егейско море, засегнало най-силно гръцкия остров Кос. Това съобщи по бТВ посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, която бе в България за срещата на дипломатическите ни представители в София.

" В турския курорт Бодрум има доста българи, само че няма потърпевши от земетресението. Бодрум се намира върху канара и земята не е била по този начин податлива на труса. В неприятните неща от време на време има и нещо хубаво – приливната вълна е била нощем. През деня има доста лодки и е щяло да има повече потърпевши, може би даже жертви, в случай че е станало денем”, разяснява тя.

" Съветът ми към хората, които възнамеряват отмора в Бодрум, е да имат поради, че ще има остатъчни земетресения ", предизвести Нейнски.

Сега нямало самолетни билети, тъй като доста хора напущат курорта. " Като цяло обстановката последователно се успокоява ", увери посланикът. И увери, че посолството ни в Турция е отворено и непрекъснато следи информацията.

Посолството ни в Турция и Министерство на вътрешните работи са поискали информация от турското външно министерство по отношение на забранителен лист от 77 български жители, свързани с тероризъм, сподели още тя. И изясни, че съгласно информацията досега, най-вероятно въпросните 77 български жители, за които има възбрана да влизат на територията на Турция, са свързани с " Ислямска страна ". Не можело обаче да се каже със 100% сигурност, защото се чака отговора на турското външно министерство.

По думите на Нейнски описът с евентуални терористи от другите страни е доста по-голям. Най-много са жителите на Русия, Франция, Германия и Белгия.

" Това, което знам е, че съответно се засяга " Ислямска страна ". Ние направихме питане до турското външно министерство. Знам че такова питане е направено и през Министерство на вътрешните работи. Все още нямаме конкретика. По принцип тематики, свързани с националната сигурност, са много деликатни ", разяснява посланикът.

" Това визира сигурността на Турция, във всички случаи визира и сигурността на България. Въпрос на партньорство е тези детайлности към този лист да бъдат предоставени на България ", посочи тя.

На въпрос дали съществуването на сходен лист може да докара до земетресения в връзките ни с Анкара, Нейнски разяснява, че въпросът е доста внимателен и още през днешния ден с връщането си в Анкара ще изиска специфична среща по този проблем.

Относно предизвестията, отправени от турския дипломат у нас Сюлейман Гьокче, че организацията на Гюлен работи и в България и възможна връзка с въпросния забранителен лист, Нейнски уточни: " Информацията, която до нас доближи по този въпрос, е, че по-скоро става въпрос за връзки с " Ислямска страна ". Правя тази спогодба, че към момента това не може на 100% да бъде декларирано ".

На въпрос по какъв начин се промени Турция за тази една година след несполучливия опит за прелом, посланикът ни в Анкара сподели, че процесите в южната ни съседка са динамични. По думите й най-голямата смяна е обвързвана с въвеждането на изключителното състояние.

" По принцип въвеждането на изключително състояние, в която и да било страна, значи основна смяна в метода, по който оперират институциите ", разяснява тя.

Освен това единствено преди дни изключителното състояние е било удължено с още три месеца. " Това е един доста сериозен въпрос и за Европейската комисия. Турция има своите причини. Казва, че когато става въпрос за национална сигурност, те вземат решение по какъв начин да действат. От своя страна изключителното състояние има редица политически и стопански импликации върху Турция, в това число върху стабилността на турската стопанска система, върху гражданските права и свободи ", изясни Нейнски.

Относно връзките сред Турция и Европейски Съюз, тя означи, че се води извънредно комплициран разговор. Според нея най-важното е той да не бъде пресечен.

" Аз считам, че това е извънредно значимо в дипломацията и в политиката да има отворени канали за разговор. Каквито и разлики да има, каквито и проблеми, каквито и общи провокации и разнообразни тълкувания, тъй като няма две отзиви, че има разлики и то основни сред вижданията на Европейски Съюз и Турция, каналите за разговор, когато са открити, могат тези разлики да стоят в избрана рамка и да се търсят способи за доближаване ", счита Надежда Нейнски.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР