Няма постъпило искане за изменение на дългосрочния договор между Булгаргаз“

...
Няма постъпило искане за изменение на дългосрочния договор между Булгаргаз“
Коментари Харесай

КЕВР: Не е внасяно искане от „Булгаргаз за промяна на договора с „Газпром

Няма постъпило искане за изменение на дълготрайния контракт сред „ Булгаргаз “ и съветската държавна компания „ Газпром износ “, оповестиха от КЕВР.

Изявлението на комисията е обвързвано с изявления и мнения в медиите по отношение на настоящия дълготраен контракт на „ Булгаргаз “ ЕАД с „ Газпром износ “. В пресата необятно се обсъждаше настояването на съветската страна газът да се заплаща посредством конвертиране на евро в рубли, което обаче е в несъгласие със сегашните текстове на контракта.   

Пълният текст на мнението на КЕВР:

Съгласно член 21, алинея 1, т. 23 от Закона за енергетиката и член 92, алинея 1, т. 2, предл. 3 от Наредба № 3 от 21.03.2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката дълготрайните контракти за изкупуване на сила, както техните промени, преди сключването им от енергийните предприятия, лицензирани по Закона за енергетиката, подлежат на разрешаване от КЕВР. Това законово регулаторно пълномощие е от значително значение, защото с него се подсигурява сигурността на снабдяването.

Към момента не е постъпило искане от „ Булгаргаз “ за предоставяне на позволение от КЕВР за изменение на дълготрайни контракти, по които сдружението е страна.

При сезиране на регулаторния орган с такова искане, същото ще бъде прегледано в законно открития период, след което комисията ще оповести своето решение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР