Няма политическа партия у нас, в чиито подписки, за участие

...
Няма политическа партия у нас, в чиито подписки, за участие
Коментари Харесай

"Мъртвите души в списъците": Как починали събират подписите на починали?


Няма политическа партия у нас, в чиито подписки, за присъединяване на изборите на 2 октомври предходната година, да липсват по този начин нар. " мъртви души ". Това демонстрира инспекция на Комисията за отбрана на персоналните данни.

За да стигнат до присъединяване в избори, искащите политическа власт, би трябвало да показват описи с най-малко 2 500 подписа на техни поддръжници. За първи път Комисията за отбрана на персоналните данни прави инспекция на тези описи и открива, че в тях участват умряли лица.

“Партиите не са наясно с условията за обработка на персонални данни на умряли лица. Друг е въпросът е, че нито е морално, нито е етично, политическите партии да събират и да обработват данни на умряли лица, точно за да се записват в идни избори. Изборите не са единствено съревнование, те демонстрират метода и разбиранията, по който партиите желаят да ръководят тази страна и да съблюдават правовия ред. За мен това значи, че се събира информация от предходни избори, може да води до подозрение до каква степен тази информация не се продава ”, сподели ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов.



Според инспекцията на комисията максимален е броят на умрелите в описите на Политическа партия Национално придвижване " Единство " - 441, сплотяваща правата и ползите на ромите в България, следвана от Политическа партия “България на труда и разсъдъка ” - 176, както и Политическа партия “Съюз на свободните демократи ” - 166.



След тях се подреждат “Инициативен комитет за издигане ” на Луна Йорданова за самостоятелен претендент за депутат - 161, Политическа партия “ ” - 154 и Коалиция “Български дух и обичаи ” – гражданско придвижване - 124.



С над 100 умряли в описите са още партиите " Движение на непартийните претенденти " - 122, " Българско национално обединяване " - 121, " Правото " - 117, " Коалиция за теб България " - 112, " Български народен съюз Нова народна власт " - 108 и " Глас национален " - 105 на Светослав Витков.



Потърсихме всички тях за коментар, единствено някои дадоха отговор. Боян Расате, чиято партия, съгласно инспекцията, съдържа данни на 108 умряли лица, счита, че протичащото се е всеобща процедура.

“Всички парламентарно показани партии си купуват такива имена и описи, при нас това не е годно по простата причина, че ние нямаме пари, с цел да си ги купим. БНС има доста врагове. Съвсем елементарно е техни деятели да запишат умряли лица в нашите описи за регистрация. Списъците се събират на обществени места, всеки може да мине и да се разпише. Глоба няма да плащаме, тъй като нямаме никаква виновност ”, съобщи водачът на Политическа партия Български народен съюз " Нова народна власт " Боян Расате.



“В описите за регистрации за избори на всички партии има умряли и невалидни ЕГН, както и в подписките за референдуми. На всички избори от 2013 година, " Глас Народен " има получени доста над 2 500 гласа, колкото подписа се изискват за регистрация ”, прибавят от " Глас Народен ".

“Починали лица имаше в описите на всички партии, без изключение, в това число на Политическа партия и “ ”, споделят от “Правото ”.

“Ние установихме и рядкости. Починало лице се оказва, че е събрало подписи на петима умряли и 10 живи. Това, което се вижда е, че остарели уредници се реалокират в нови партии и не престават да мултиплицират този неверен метод. Това са един тип професионални събирачи на персонални данни, които си оферират услугите на всички места ”, сподели Венцислав Караджов.

Комисията регистрира нарушавания и при седемте парламентарно показани партии в 48-то Народно заседание. Сред тях най-вече са умрелите в описите на " ", партията на някогашния длъжностен министър председател - 54, следвани от -СДС и - 11, а минимум са на “ ” - 2.



В писмен отговор до bTV от декларират, че представителите на партиите и обединенията нямат право и не изискват показване на персонални документи на жителите, които се подписват собственоръчно.

“Това основава риск за съответната партия или коалиция да не събере задоволителен брой правилно посочени персонални данни и подписи. Въпреки това, за всички избори събира над 40 000 подписа, само че внася в ЦИК 9 999. На тази база цитираните 11 случая съставляват оскъдна неточност под 0,01% ”, оповестяват от.

“ЦИК ревизира подадените подписи посредством ГРАО. И едвам, когато се увери, че всичко дава отговор на условията на закона, записва партиите и обединенията за присъединяване в изборите. Щом сме регистрирани от ЦИК, значи всичко е било изрядно ”, споделят от.

“Касае се за провокация, осъществена против " ". Такива провокации се правят непрестанно и явно няма да спрат ”, считат от партията на.

При съществуване на умряли лица Централната изборна комисия ги изважда от описите за регистрация. Ако общата численост падне под нужния най-малко, то контролиращият орган има право да в профил претендента, само че не и да му наложи финансова санкция. По този метод предходната година ЦИК заличи регистрацията на коалиция " Български дух и обичаи " като спря присъединяване им в предизборната конкуренция на 2 октомври. Общият размер на глобите, наложени от Комисията за последните избори, е на стойност близо 30 000 лв..

“Санкциите варират от 1 000 до 4-5 000 лв., само че задачата е да ги предупредим, при положение, че не престават тази процедура, ще бъдат наложени по-ефективни наказания, тъй че да се спре този развой. Тези, които се откри, че са събрали информация за до 10 лица, които са умряли, действително бяха единствено предизвестени. Но това предизвестие, при последваща инспекция и определяне на нарушаване, ще бъде глобено в повишен размер ”, прибавя Венцислав Караджов.

Предстои комисията да извърши и инспекция на описите за идните избори на 2 април.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР