Няма подадени кандидатури за председател на Централната избирателна комисия. Ще

...
Няма подадени кандидатури за председател на Централната избирателна комисия. Ще
Коментари Харесай

Ще стане ли Дани Кирилов шеф на ЦИК, от ГЕРБ посочиха възможния кандидат

Няма подадени кандидатури за ръководител на Централната изборна комисия. Ще има нова процедура. Това сподели Красимир Ципов от ГЕРБ, представен от Българска национална телевизия.

"Нашите упования бяха другите парламентарно показани партии и обединения да внесат своите кандидатури, които да бъдат разисквани. Да бъдат на експерти. За страдание, не видяхме такова нещо. Така в новата процедура ще би трябвало да предложим и ние кандидатура. Направихме подобен жест да приемем оферти от други политически субекти, само че очевидно няма подобен интерес ", разяснява Ципов.

Той удостовери, че ГЕРБ има разновидности. "Ще обсъдим тези номинации между тях и с съдружните сътрудници. Надяваме се да се обединим към претендент, който е потвърден експерт с безукорен бекграунд, тъй че да оглави ЦИК ", добави депутатът.

Ципов отхвърли слуховете, че за ръководител на ЦИК ще бъде издигната кандидатурата на някогашния правосъден министър Данаил Кирилов. Той обаче отхвърли да назове имена.

"Нашата концепция е да подкрепим кандидатурата на някой магистрат, който има опит в разглеждането на подобен вид каузи, считаме, че това би трябвало да е профилът на идващия ръководител на ЦИК ", добави Красимир Ципов.

Депутатът Явор Божанков от Българска социалистическа партия обаче разяснява, че бъдещият ръководител с изключение на експерт, би трябвало да е и безрасъден. "Кандидатът би трябвало да е освен добър експерт, а доста самоуверен или необмислен. Целият избирателен развой е пред неуспех. Това не е мнение на Българска социалистическа партия, това е мнението на неправителствения бранш на специалистите ", съобщи Божанков.

"Това, което ГЕРБ написаха като Изборен кодекс, е същинска засегнатост за юридическата мисъл. Той е просто общ брой от правила, които си опонират ", съобщи депутатът от левицата.

"Старият ръководител за какво напусна - че ЦИК е изправена пред невероятно състояние. Този нов ръководител ще би трябвало да поеме цялата отговорност. Този човек е наясно, че ще излезе главен провинен. ГЕРБ сега се чудят на кой да трансферират отговорността за проваления машинен избор. Трябва да намерят някой доста необмислен човек, който да поеме тази голяма отговорност, която му трансферират ", безапелационен беше Божанков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР