Няма област, в която да няма недостиг на медицински сестри.

...
Няма област, в която да няма недостиг на медицински сестри.
Коментари Харесай

Доц. Ралица Ганева: Най-сериозен е дефицитът на общопрактикуващи лекари у нас

Няма област, в която да няма дефицит на медицински сестри. Само в София са нужни над 2500 медицински сестри. Това съобщи доцент Ралица Симеонова-Ганева, един от създателите на разбора, отдаден на дефицита на медицински експерти в опазването на здравето в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Проблемът с дефицита на медицински експерти в опазването на здравето не е типично български, а всеобщ. „ Повечето европейски страни имат проблеми с дефицита на медицински експерти ", сподели доцент Ганева.

Тя акцентира, че най-сериозният недостиг е този от общопрактикуващи лекари, като уточни, че има дефицит на над 1000 общопрактикуващи лекари. Вторият проблем е дефицитът на психиатри.

Има и недостиг на акушерки на национално равнище. „ Имаме потребност от 2000 акушерки, с цел да подобрим обстановката ", добави доцент Ганева и добави, че има и недостиг на медицински сестри на национално равнище.

Освен това има и дисбаланс в разпределението на медицински експерти по области. Между 1/3 и 1/5 от експертите са в област София (столица). След столицата, най-вече медицински експерти има в градовете Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. Най-голям е дефицитът на лекари в Благоевград, Кърджали и Хасково.

В 12 области има дефицит на стоматолози. Недостигът при акушер-гинеколозите е следен в 13 области, а 9 области изпитват дефицит на педиатри./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР