Няма нито един вид змия в България, която би нападнала

...
Няма нито един вид змия в България, която би нападнала
Коментари Харесай

Херпетолог: Ако змията прояви агресивно поведение към човек, това означава, че не ѝ е била дадена възможност да избяга

Няма нито един тип змия в България, която би нападнала целеустремено, без причина, а страхът от змиите се преодолява с знания за тях. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция херпетологът Георги Кръстев, докторант в Институт за биологични екосистеми и проучвания към Българска академия на науките. Човекът навлиза от ден на ден в естествената за змиите среда, добави Кръстев. По думите му разрастването на обитаемоте места е повода хората все по-често да се срещат със змии. Започваме да ги виждаме все по-често, тъй като градът отеснява, а площите за змиите понижават. За да няма змии в дворовете на парцелите, би трябвало да има добра поддръжка – окосена трева, почистване на насъбрани камъни, тухли или отпадъци, липса на гризачи. Да не се убиват змиите, прикани още Кръстев и посъветва хората, които срещнат змия, да ѝ дадат опция да избяга.

Появяват ли се все по-често змиите

Змиите " не влизат " в този момент в селата и градовете, те постоянно са били там, само че хората построяват обитаемоте си места в естествената за змиите среда, сподели Кръстев. Змиите оцеляват в зелените площи сред постройките, когато стартира следващото строителство на постройка, и стават част от градската и селската фауна, каквито са птиците и гризачите. Змията, както и всички останали животи, които се срещат в градска среда, се приспособява към наличието на хората. Поведението на змиите става малко по-различно, в сравнение с е в дивата среда, което значи, че змията, когато види човек, няма да се втурне незабавно да се скрие. Тя е приела, че хората, които се разхождат в парка, да вземем за пример, и са покрай нея, не са опасност и по тази причина продължава да си стои необезпокоявана на алеята. Цялостното държание на змиите зависи от температурата на околната среда. Те имат потребност от топли зони и когато се понижи количеството на камъни или дървета, където да се нагряват, стартират да употребяват алеите.

Често срещаните змии

В множеството случаи хората виждат представители на смоците, които са изцяло безобидни, добави Кръстев. В София и на територията на Софийското поле случаите на среща с пепелянка са доста редки, като множеството от тях са били нечий домакински любим, пуснат в градинка или парк. Пепелянки може да се срещнат в Петрич, Сандански, Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас, защото са на по-ниска надморска височина и климатът подготвя към чести срещи с пепелянки. Усойници се срещат по високите елементи на планините, уточни още Кръстев.

Змиите нямат слух

Змиите нямат слух, те усещат вибрациите по земята. Влечугото има мощно подушване, както и разнообразни типове рецептори. Най-силният рецептор на змията е раздвоеният ѝ език, с чиято помощ тя се ориентира. Езикът е колеблив за по-голяма повърхност, по която да полепнат повече молекули, като ѝ служи и за ориентир за близка миризма – на храна или на заплаха.

При положителни условия змиите се появят още в края на януари

Змиите изпълзяват от леговищата си, когато има положителни метеорологични условия, добави Кръстев. Няма закрепен месец, задоволително е времето да е топло. Възможно е в Южна България първата им поява да е още в края на януари или началото на февруари. Ако зимата е била по-продължителна, може да се появят в края на март или при започване на април.

Всичките физиологични процеси при змиите се правят според от температурата на околната среда, като по този метод се дефинира и тяхното държание.

Когато змията се е нахранила, би трябвало да излезе навън, да се напече на слънце, защото това способства и улеснява храносмилането. Същото е държанието на змията, когато е бременна – с цел да поддържа инкубацията на яйцата в себе си и тяхното развиване досега на снасянето, тя търси по-топли места, изясни експертът. Затова и при започване на лятото държанието на женските змии е по-различно от държанието на мъжките.

Скупчване на змии

Змиите се скупчват през ранната пролет, когато излизат от зимовищата си. Това се места, на които има скупчване на камъни или в остаряло дърво с кух пън. Скупчват се, тъй като им би трябвало време за акомодация, за събиране на сила, за промяна на кожата, и чак по-късно потеглят към разнообразни места из района, с цел да се хранят. Такова струпване се следи и през есента, когато те се събират още веднъж, с цел да влязат в зимовището си.

Какво притегля змията в дворовете

В дворовете има по-голяма централизация на гризачи, в сравнение с в естествената среда, както и доста благоприятни условия за укрития на змията – нахвърляни камъни, струпани тухли, отпадъци. Всичко това притегля змиите. Някои типове змии са привлечени и от отглежданите в дворовете кокошки и пъдпъдъци.

Нито една змия сама няма да пристигна до индивида за да го нападне или да го преследва. Ако змията прояви нападателно държание, това значи, че не ѝ е била дадена опция да избяга. Когато човек притисне, настъпи или някак аргументи болежка на змията, тя ще се отбрани – ще стартира да съска и да хапе. При поява на змия е най-добре да я заобиколим или да ѝ дадем опция да се отдръпна. Ако няма такава опция, би трябвало с пръчка или нещо уместно да я избутаме встрани – тя ще пропълзи и ще се скрие. За змията ние сме големи, страшни и плашещи, и първото, което тя ще предприеме, е да се скрие от нас.

Таралеж и змия

Таралежите са всеядни и с изключение на охлюви, дребни инсекти и дребни гръбначни животни, ядат и змии. Таралежът не преследва змията, както една котка би преследвала мишка. Той се движи доста постепенно и по този начин съумява да я приближи. Змиите не са съществена храна на таралежа, само че когато таралежът я надуши, развива такава скорост, че съумява да я сграбчи за главата и да я убие. Хората не би трябвало да възприемат таралежа като отбрана от змии, също така той не може да изяде всички змии по дворовете.

Как да се пропъдят змиите от дворовете

Дворът би трябвало да е чист и спретнат, а доста малко дворове са такива. Най-общо, с цел да не се появяват змии, тревата би трябвало да е окосена, да няма насъбрани отпадъци, да не се позволява поява на гризачи, да няма доста органични боклуци, а зърнените ресурси да се съхраняват надеждно.

Ако около зида или оградата на двора е влажно или мокро и има висока растителност, няма да има пепелянки, тъй като те не харесват такава среда. Смоците обаче не обичат изсъхнало и напечено място, тъй че колкото е по-окосена тревата и напечен региона, толкоз е по-малка вероятността да се появи смок. Те обичат влажни места. По думите му прогонването на змии с химически препарати или със тон има временен резултат. Най-добрият вид за индивида, с цел да няма проблем със змиите, е да ги одобри, само че това е нещо, което хората най-егоистично отхвърлят да вършат.

Страхът се бори с знания, а множеството ни страхове са плод на безпочвени митове и легенди, сподели още Кръстев.

Ухапване от змия

Вероятността човек да не разбере, че е ухапан от змия е минимална. При захапване от пепелянка постоянно има диря от една или две дупки, като наложително мястото на ухапването мощно се подува, а кръвта там се съсирва и почернява. Подобен е резултатът и след захапване от усойница. При захапване от смок се виждат 10-15 дупчици, наподобяващи на убождане от бодил, под формата на устата на змията и няма по какъв начин да се сбърка с ужилване.

" Водни " змии

" Водните " змии не хапят. Те са най-често срещаните в страната. Ако " водната " змия бъде хваната и обезпокоена, доста сполучливо се прави на умряла. Ако това не ѝ помогне, хвърля доста мощна и неприятна миризлива течност, която би отказала всеки див звяр или човек да се занимава с нея.

Хората назовават змиите " водни “, тъй като най-често ги срещат към или във вода. Тези змии влизат във водата, с цел да се хранят с риби или жаби, само че зимуват и снасят яйцата си на сушата и прекарват по-голяма част от времето на сушата. " Водната “ змия не хапе нито на сушата, нито във водата. В България се срещат два типа " водни “ змии – сива и жълтоуха. Сивата " водна “ змия даже навлиза в морската вода и се харни с морска риба, само че защото някои човеци са черни, хората ги назовават " черна мамба “.

Не убивайте змии, прикани херпетологът

Змиите са тъкмо толкоз живи същества, колкото и катеричката, врабчето и всички останали животни. Ако в нечий двор влезе котка и изяде пиленцата, и човек я убие, хората го назовават " страшилище “, само че в случай че в тази ситуация е намесена змия и тя бъде убита, ще го нарекат " воин “. Не убивайте змиите, освен тъй като са предпазени от закона, а тъй като са живи същества, прикани Кръстев.

Противозмийски серум

От Министерството на здравеопазването споделиха за Българска телеграфна агенция, че единственият противозмийски серум, популяризиран на територията на България, е Snake Venom Antiserum Bul Bio, solution for injection 100 AE/ amp. х 1 (INN Viper venom antiserum), който се създава от " Бул Био - НЦЗПБ “ ЕООД. В момента сдружението разполага с 1005 дози за вътрешния пазар и 1711 дози за експорт. Средногодишно от " Бул Био - НЦЗПБ “ ЕООД се купуват 700 - 1000 дози за здравните заведения в България за поддържане на наличностите. Годишно се създават сред 1400 и 3000 дози, като предпочитано се задоволяват потребностите на страната. За чужбина, за година обратно, са изнесени 715 дози от серума. 

Болниците със структури по незабавна медицина и центровете за незабавна здравна помощ са задължени да поддържат наличност от противозмийски серум. 

Серумът може да бъде закупен и от аптека, след показване на рецепта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР