Няма нито един монумент в памет на Фидел Кастро, нито

...
Няма нито един монумент в памет на Фидел Кастро, нито
Коментари Харесай

Година след смъртта на Фидел Кастро Куба напредва с плахи стъпки

Няма нито един паметник в памет на Фидел Кастро, нито една улица или площад не са посочени на името на " Comandante en jefe ", т.е. Главнокомандващия. Това е по негово предпочитание. Но естествено, година след неговата гибел на 25 ноември 2016 година, наличието на Кастро се усеща на всички места на карибския остров. Неговите хрумвания се учат в учебно заведение и доста от неговите мисли са в обществена приложимост. В доста публични здания са окачени негови фотоси.

За хората в Куба малко се е трансформирало след кончината на Кастро. " Много преди да почине, Фидел Кастро се отдръпна от управническата активност ", отбелязва Сусане Гратиус, професор по политология в Мадридския университет. " Но той постоянно е бил алегорична фигура и разясняваше ставащото в политиката ".

Отначало имаше известна вяра, че президентът Раул Кастро ще излезе от сянката на брат си и ще форсира курса на промени, стартират от Фидел. Но към този момент това не се случва; икономическото отваряне на острова напредва с неуверени стъпки. " Курсът на промени понастоящем е западнал. Предвид спрялото възстановяване на връзките със Съединените щати към този момент методът на кубинското държавно управление е: без опити ", споделя Берт Хофман от Германския институт за световни и районни проучвания (ГИГА). " Студената война се върна с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Това даде подтик на консерваторите в Куба ", добави той.

Тръмп анулира доста от ограниченията за облекчение на изискванията в туристическия отрасъл, инициирани от неговия предходник Барак Обама, и забрани бизнес покупко-продажби с кубинските въоръжени сили, които управляват огромна част от кубинската стопанска система. След мистериозните акустични офанзиви против личния състав на американското посолство в Хавана Вашингтон изтегли доста свои дипломати.

" Големият губещ от това е Раул Кастро ",

написа кубинската дисидентка Йоани Санчес в блога си www.14ymedio.com. " Дипломатическото стопляне сред Куба и Съединени американски щати завърши. Двете страни върнаха часовника обратно към времето на Студената война ", счита тя.

През февруари следващата година Раул Кастро ще се отдръпна от президентския пост. За пръв път от близо 60 години никой Кастро няма да бъде висш водач. Фидел Кастро остави отпечатък върху Куба както никой различен и доста хора просто не могат да си показват живота без своя революционен лидер. " Знаехме, че този ден ще пристигна, само че към момента ме боли ", споделя една жена на име Лурдес, която продава плодове и зеленчуци на пазар в Хавана. " Аз съм на възрастта на революцията. Не познавам нищо друго ", прибавя тя.

 Година след гибелта на Фидел Кастро Куба напредва с плахи стъпки
© Stringer, Reuters

За последователите си Кастро беше воин, освободил Куба, опълчил се на Съединени американски щати и донесъл обществен напредък. За неговите съперници той беше властник, който с груба мощ потискаше инакомислещите, не допускаше свободни избори и потъпкваше свободата на мненията. " Фидел Кастро умря като благополучен човек ", споделя италианският публицист Джани Мина, който е познавал добре Кастро и преди време е вземал от него 16-часово изявление. Според Мина

не доста неща са се трансформирали

след гибелта на Кастро. " Куба се е затворила в себе си, както постоянно е ставало в нейната история, с цел да устои. Страната изчезна от интернационалните медии, само че аз към момента имам вяра, че образецът на кубинската гражданска война продължава да има огромно значение за Латинска Америка ", споделя Мина.

Фидел Кастро остава основната икона за интернационалното ляво придвижване. На датата на рождения му ден през август негови последователи му отдадоха респект, както сториха венецуелският президент Николас Мадуро и боливийският държавен глава Ево Моралес. Но геополитическата рамка попречи на стремежа към социализъм в района. Икономическата рецесия във Венецуела, най-важният стопански съдружник на Куба, сложи острова в усложнение.

Преди година урната с праха на Кастро бе превозена с победоносен церемониал през цялата страна от Хавана до Сантяго де Куба. Десетки хиляди ветерани, служащи и възпитаници, подредени по пътищата скандираха " Аз съм Фидел! Аз съм Фидел! ". Урната на именития революционен лидер беше положена в ниша на огромен каменен блок на гробището " Санта Ифихения ". В дните след гибелта му мелодраматичната ария " Cabalgando con Fidel " (Да яздиш с Фидел) се чуваше непрекъснато из цялата страна. В песента се споделя: " Днес желая да ти извикам: " баща ", не ми пускай ръката. Още не мога да вървя добре без теб ".

Всъщност кубинците могат да крачат без Фидел, само че към този момент не са наясно в каква посока. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР