Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви

...
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви
Коментари Харесай

Подобрена рецепта за домашен козунак на конци СНИМКИ

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви приготвили домашна и изпитана рецепта за козунак, с която да зарадвате фамилията и приятелите.

Необходими артикули:
1 кг. брашно
330 гр. захар
300 гр. прясно мляко
Кората на един лимон
4 яйца и един белтък
80 гр. жива квас
2 бр. ванилия
3 с. л. олио
1 щипка сол
160 гр. меко масло (всички продути са със стайна температура)
 
За намазване на козунака:
1 жълтък, 2 с. л. прясно мляко
За украса:
Филиран бадем, стафиди( накиснати в ром или вода)
Начин на подготвяне:
Размийте маята в леко топло прясно мляко с 1 с. л. захар и 100 гр. брашно.

Оставете да шупне на топло. В една огромна тава сипете част от пресятото брашно, яйцата разрушени със захарта, кората от лимон, солта, ванилията, олиото и задействаната квас, без маслото. Замесете меко тесто и прибавяйте брашното последователно до момента в който спре да лепне. Поставете тестото в купа и го покрийте на топло да удвои размера си. Когато втаса, го сложете на работния плот или миксер с бъркалка за тесто и добавяйте маслото последователно до момента в който се усвои цялото.
 
До приемане на меко еластично и лепкаво тесто. Маслото би трябвало да е меко със стайна температура. Това е тайната на козунака, с цел да се получат конци, се поставя маслото последно.

Прибавяме в тестото отцедените стафиди. Разделяме го на идентични елементи и всяка част оформяме на топка. Всяка топка разточваме на дребна кора и намазваме с разтопено масло. И всяка последваща, по същия метод. Слагаме върху другата по този начин, до момента в който свършат топките. Образуваната купчинка разточваме на една кара. Режем на правоъгълници по дължина и от тях оформяме фитили. Нарязаните правоъгълници да бъдат с идентична величина.

От това тесто стават два козунака по 900 гр. Трябва да разделим на 6 фитила като всеки се усуква. Плетем тройка плитка за един козунак. Може и от два фитила на кръст да се оплете четворка плитка. Така ще получите три дребни козунака. Слагат се във форма за козунаци покрита с хартия за печене.

Оставят се на топло да удвоят размера си. Когото втасат, се мажат с жълтък, разрушен с 2 с.л. прясно мляко. Поръсват се щедро със захар и по избор филирани бадеми и стафиди.  Печем в авансово загрята фурна на 160 градуса единствено изпод до златист цвят. Проверяваме с дървено шишче, в случай че излезе изсъхнало козунака е подготвен.
Охлаждаме козунака на решетка като отстраняваме хартията. Да ви е вкусно!



Очаквайте още изпитани предписания на Надежда Сотирова в GlasNews.bg

 

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР