Няма нищо по-естествено и хубаво от жива елха у дома,

...
Няма нищо по-естествено и хубаво от жива елха у дома,
Коментари Харесай

Учени: Живата елха е токсична и вреди на въздуха в затворени помещения

Няма нищо по-естествено и хубаво от жива елха вкъщи, украсена с разноцветни гирлянди и играчки, с грейнали лампички. Но съгласно последни проучвания тя е нездравословна за здравето.

Каквото било – било, само че за идващите коледно-новогодишни празници имайте поради, че живото коледно дърво, което основава празнична атмосфера, тъгува, че е изтръгнато от естествената си среда. И издава " зов за помощ “, въпреки и с ултразвук, написа " Телеграф ". 

Учени от инженерната лаборатория на Националния институт за стандарти и технологии на Съединени американски щати решили да схванат по какъв начин едно отсечено дърво взаимодейства с околната среда и по какъв начин химичният състав на въздуха в стаята, където то е сложено, се трансформира.

Монотерпени

В естествената си среда иглолистните дървета създават естествени въглеводороди, наречени монотерпени. Това са същите летливи органични съединения, които придават присъщия лепкав мирис на въздуха в смърчови или борови гори, както и артикули от иглолистна дървесина. Характерно за монотерпените е, че те постоянно реагират с озона, образувайки странични артикули в процеса. Това могат да бъдат органични киселини, водороден прекис, формалдехид и ацеталдехид. Някои от тях са рискови за дихателните пътища заради високата си токсичност.

Експертите допускат, че даже да е отсечено, коледното дърво продължава да излъчва въглеводороди, което утежнява качеството на въздуха в помещението. За да се удостовери или отхвърли това, те провели опит с елхово дърво с височина 176 см, което сложили в кофа с вода и я оставили на закрито за седемнадесет дни. След това измерили равнището на монотерпените в затворена среда, понякога насищайки стаята с озон. За да се приближи обстановката до действителността, дървото било украсено с електрически гирлянди, които светели всеки ден в продължение на най-малко дванадесет часа.

Концентрация

Оказало се, че елата отделя оптимално количество летливи органични субстанции през първия ден - още на третия ден концентрацията им понижава дванадесет пъти. Независимо от това, когато озониран въздух бил доставен извън, летливите органични съединения реагирали вярно на него, образувайки формалдехид през 17-те дни на опита. Но още на четвъртия ден количеството му понижава толкоз доста, че веществото става изцяло безвредно за хората.

Обобщавайки, създателите на проучването стигат до извода: прясно отсечените новогодишни елхи могат да причинят забележима алергична реакция в първите часове след инсталирането, изключително при хора със слаб имунитет. Ето за какво, с цел да избегнете подобен проблем, през първия ден би трябвало да проветрявате стаята допустимо най-често или да оставите дървото на балкона за два или три дни и тогава множеството от монотерпените ще се " разсеят “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР