Няма нищо необичайно морето да изхвърля мъртва риба на брега.

...
Няма нищо необичайно морето да изхвърля мъртва риба на брега.
Коментари Харесай

Рибари от Балчик обясниха защо морето изхвърля мъртва риба

„ Няма нищо извънредно морето да изхвърля мъртва риба на брега. Това го споделям с цялата отговорност на човек, който от 40 години влиза в морето. Всяка година през юни и при започване на юли това събитие се следи. То е вследствие на това, че излизат студени течения от дълбочините на морето. Те изкарват студена вода на повърхността, която доста постоянно съдържа сероводород. Рибата се зашеметява, изключително дънните типове. Именно това замайване на попчета, писийки, дребни калканчета най-често, когато има талази, ги изкарва на брега. Вълните ги изхвърлят живи, само че те след това умират ”, сподели пред бТВ Виктор Лучиянов, риболовец и предприемач в Балчик.

Той е безапелационен, че количеството изхвърлена риба тази година е доста по-малко спрямо предходни. „ Имало е години, когато по целия бряг от Варна до Дуранкулак не може да се върви от миризма ”, добави той.

„ Според мен, с тази обстановка се злоупотребява злонамерено, като има опити явлението да се обвърже с риба от язовир „ Нова Каховка ” в Украйна ”, безапелационен е Лучиянов. „ В момента ловим сафрид, чернокоп, попчета, калканчета. През есента обаче чакаме доста богат улов – от края на август и през септември ”, съобщи Лучиянов.

„ Постъпиха няколко сигнала от жители за умряла риба на брега и в морската вода в региона на къмпинг „ Свети Георги “, околност „ Иканталъка “, сред Каварна и Балчик. Те бяха от 27 юни. Експерти от екоинспекцията проведоха незабавна взаимна инспекция с представители на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна организация по околна среда във Варна ”, оповестяват от Регионалната ревизия по околна среда и води – Варна.

При инспекцията е осъществен обход по протежението на плаж „ Иканталъка II “, в това число на плажа при къмпинг „ Св. Георги “ и плаж „ Херос “ в землището на село Топола. Установено е скупчване на мъртви рибни екземпляри от типовете попче, морска мишка, дребни пясъчни рачета и други. Същите са с размери към 3-4 см. Във водата се следи както умряла, по този начин и жива риба.

От РИОСВ-Варна, не са открити брегови източници на замърсяване или опалесценция по повърхността на морската вода, която е бистра с съществуване на водорасли без противен аромат.

По поръчка на БДЧР са взети водни проби от два пункта – плаж „ Иканталъка II “ при къмпинг „ Св. Георги “ и от плаж „ Тузлата “. Резултатите ще бъдат оповестени след привършване на анализите на водните проби. По информация на сигналоподателя, както и спасители присъстващи на плажа, налице е внезапно намаляване на температурата на морската вода.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР