Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор има собственост

...
Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор има собственост
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Нямам никаква собственост в никакво търговско или производствено дружество

Няма никакви данни, че основният държавен здравен контрольор има благосъстоятелност в каквото и да било сдружение в България

След увеличението на случаите на ковид, което беше записано през месец юли, в групи в обществената мрежа Facebook стана известно изказванието, че повишението на записаните случаи на Covid-19 е режисирано за финансово облагодетелстване на основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, оповестява БНР.

Според постовете и мненията към тях с помощта на планувани противоепидемични ограничения с условие за носене на защитни маски компания на Ангел Кунчев за маски против ковид ще получи 30 милиона лв. държавни средства.

Твърдение: Ангел Кунчев има компания за маски и от 1 август ще се снабди с 30 милиона лв. поради социална поръчка за доставка на маски за цяла България

Твърдението произлиза от обява на уеб страницата faktibg.eu, в която написа също, че държавното управление е дало поръчка за маски за територията на цяла България на сдружение на основния държавен здравен контрольор. Самият сайт faktibg.eu към този момент не е онлайн, като от компанията „ СуперХостинг.БГ “ прецизираха, че повода е неплатен домейн.

След питане Ангел Кунчев съобщи, че няма „ никаква благосъстоятелност в никакво комерсиално или индустриално сдружение “.

Справка в базата данни на АПИС и Търговския указател демонстрира, че Кунчев взе участие в Съвета на шефовете на Специализираната болница за интензивно лекуване по инфекциозни и паразитни заболявания „ Професор Иван Киров “. Той обаче няма собственост в това еднолично акционерно сдружение. Едноличен притежател на капитала на болничното заведение е Министерството на здравеопазването.

Друг детайл от изказванието на уеб страницата faktibg.eu е, че хипотетичната социална поръчка, за която става дума ще влезе в действие от 1 август 2022 година Следователно тя е била оповестена и утвърдена по време на ръководството на кабинета на Кирил Петков. Неговото държавно управление беше на власт от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 г. Съгласно Закона за публичните поръчки в онлайн Регистъра на публичните поръчки задължително се разгласява публично налична информация за оповестените и предоставени публични поръчки.

Търсене в базата данни на електронния указател по основна дума „ маски “ демонстрира, че за интервала на ръководството на кабинета на Кирил Петков са били оповестени пет публични поръчки, които включват защитни маски. Те са били с възложители териториално отделение „ Държавно горско стопанство Триград “ (на стойност 4200 лева.), „ Държавно горско стопанство – Доспат “ (на стойност 8000 лева.), „ Държавно горско стопанство – Широка лъка “ (на стойност 2000 лева.), „ Държавно горско стопанство – Кормисош “ – гр. Лъки (на стойност 2000 лева.).

Справка в Търговския указател за собствеността на сдруженията, с които са били подписани контракти по публичните поръчки, оповестени от горските стопанства, демонстрира, че Ангел Кунчев няма дялове или акции в нито едно от тях.

Петата социална поръчка в съответния времеви интервал е била на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ от 20 юли 2022 година, само че тя е била единствено за пазарни съвещания. Публично съревнование от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ за доставка на защитни маски против Ковид-19 на стойност 221 000 лева е оповестено чак на 26 август 2022 година, а срокът за приемане на предложения е до 16 септември 2022 година, т.е. повече от 40 дни след края на ръководството на държавното управление на Кирил Петков.

Заключение

Няма никакви данни, че основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев има дялове или акции в сдружение, което е спечелило държавна поръчка за доставка или произвеждане на защитни маски против Covid-19. Също по този начин няма доказателства за това Кунчев да има благосъстоятелност в каквото и да било сдружение, записано на територията на България. В регистъра за публични поръчки няма данни поръчка за маски против ковид на стойност 30 милиона лв. да е била обявявана по време на ръководството на кабинета на Кирил Петков. Твърдението, че компания на Ангел Кунчев е получила 30 милиона лв. при социална поръчка за маски е НЕВЯРНО.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР