Няма напредък в работата на съвместната комисия между България и

...
Няма напредък в работата на съвместната комисия между България и
Коментари Харесай

Съвместната комисия между България и Северна Македония няма напредък

Няма прогрес в работата на взаимната комисия сред България и Северна Македония по противоречивите исторически въпроси. Представителите на Скопие са поискали работата да прекъсне за половин година.
Съпредседателят от българска страна - проф. Ангел Димитров, разгласи, че нещата се придвижват на политическо равнище и акцентира, че сътрудниците му от Северна Македония са се отдръпнали даже от дребното реализирано досега - че цар Самуил е български държател.

Съпредседателят на комисията от българската страна проф. Ангел Димитров изрази терзанието си, че напрежението в работата от последните месеци не стихва. Той акцентира, че сътрудниците му от Северна Македония даже показват недоумение на смисъла на Договора за другарство и добросъседство.
Проф. Ангел Димитров, съпредседател на взаимната комисия сред България и Северна Македония: Нашите сътрудници на практика, и то напълно намерено, отхвърлят формулировката " обща история ", която е заложена даже в Договора за другарство и добросъседство.
Почва да се слага под подозрение това, което бяхме постигнали като решение за Цар Самуил като български държател, като държател на България.
Темата за Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание се оказва сериозен препъникамък в работата на комисията.
Проф. Драги Георгиев, съпредседател на взаимната комисия сред България и Северна Македония: Днес дискутирахме за Гоце Делчев. Около Гоце Делчев наново имаме разнообразни, нали, някои видувания. И тук не се направи никакъв напредок. Въпрос на Иво Никодимов: Какви са Вашите искания във връзка с Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание? Проф. Драги Георгиев: Претенциите са да се найде решение. Абсолутно ние сме да се найде решение и де се чествува дружно. Я немам никаква алтернатива към това. Защо да не го чевствуваме дружно Гоце Делчев по кое време към този момент политичарите го вършат.
Според професор Георгиев имало смяна в позицията на България за европейската вероятност на Северна Македония и това той показва като причина за следващата антибългарска акция от околните дни.
Проф. Драги Георгиев: България като страна не е до дъно откровена в однос на Република Македония.
Въпрос на Иво Никодимов: В Скопие има ли схващане, че пътят към Европа минава през София?
Проф. Драги Георгиев: Политическо прашене. Не можем да ви кажем. То на министъра за наборежни работи. Мое персонално мислене: София требва да биде най-големиют союзник, най-големиот другар на Скопие.
Според проф. Ангел Димитров българските представители в Комисията са положили старания за намиране на общоприемливи решения, само че сътрудниците им от Северна Македония имат искания единствено към нас и не одобряват никакви претенции към тях.
Проф. Ангел Димитров: Това, несъмнено, към този момент е отвън нашите благоприятни условия. Ние направихме каквото можехме. И за това в този момент нещата се придвижват на политическо равнище.
България е предложила Комисията да се събере още веднъж през декември, представителите на Скопие са поискали работата да спре до май идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР