Няма механизъм, по който държавата привилегировано да помага на болниците

...
Няма механизъм, по който държавата привилегировано да помага на болниците
Коментари Харесай

Пренасочват към други лечебни заведения пациентите на белодробната болница във Варна

Няма механизъм, по който страната привилегировано да оказва помощ на лечебните заведения
„ Няма механизъм, по който страната да подкрепя привилегировано едно или друго лечебно заведение ”, изясни на брифинг доцент Момчил Мавров – шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето по проблема със Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести – Варна, която е в тежко финансово положение и на процедура не работи.

От здравното ведомство дадоха да се разбере, че болничното заведение е общинско комерсиално сдружение и има механизъм, по който се субсидират избрани действия, в това число и туберкулозата.

„ На мен не ми е известно, някое друго лечебно заведение да е банкрутирало, или да е имало проблеми, с изключение на с един случай преди 9 години в Пловдив, когато там банкрутира белодробна болница по същия метод тогава активността беше поета от университетската болница в Пловдив, която сътвори поделение и тогава се намеси страната, само че се намеси в миг, в който общината абдикира от опциите си да се грижи за това лечебно заведение. Може би е пристигнал подобен миг и за Варна ”, сподели още доцент Мавров. Той съобщи, че за неплатените сметки за ток си има управител, има си инспектор и притежател в лицето на община Варна.

Доц. Мавров посочи, че се прави всичко допустимо да се откри място за настаняване на пациентите на болничното заведение в други лечебни заведения.

„ Единствената опция за тези пациенти е да бъдат ориентирани към други лечебни заведения – отделения, които дават отговор на лекуване на туберкулозата, има в Бургас, Русе, Добрич. До момента не е открито да има опция те да бъдат лекувани във Варна ”.

В сряда на среща в Министерство на здравеопазването са поканени регионалният шеф, кметът и шефът на лечебното заведение и шефът на РЗИ, с цел да бъде решен този въпрос, изясни доцент Мавров.

„ Вариантите за болничното заведение, ще ги разберем след два-три дни, няма по какъв начин ние да преценяме вместо Общинския съвет на Варна ”, сподели още доцент Мавров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР