Няма кардинално решение с Ситуацията в близките години ще бъде,

...
Няма кардинално решение с Ситуацията в близките години ще бъде,
Коментари Харесай

Енергийни експерти не виждат кардинално решение с цената на тока

Няма съществено решение с Ситуацията в околните години ще бъде, в случай че не същата, то доста близка до тази. За това предизвести енергийният специалист Васил Начев пред Българска национална телевизия.

Начев добави, че когато цената на тока в Европа е висока, няма по какъв начин в България да е по-ниска . Две неща би трябвало да се фиксират за цената на тока - неверната политика и картата на Европа, която ще продължи да наподобява по този начин, както тази зима, още няколко години. Има дебалансиран енергиен пазар и всяка година ще има сходна картинка, чака Начев.

Той уточни, че се води сбъркана политика, директно виновна за актуалната обстановка. Крайно време е да се вкара екзистенциалният най-малко кой заслужава поддръжка и на какви равнища, настоя Васил Начев и добави, че по този метод всеки ще знае по какъв начин да си направи сметката.

" Ако всички консуматори бъдат пуснати на свободния пазар... не мога да намеря точната дума ", сподели Начев.
 Василев: Има механизми, с цел да не допуснем скок на цената на тока
Василев: Има механизми, с цел да не допуснем скок на цената на тока

Но би трябвало да бъде разисквано с министъра на енергетиката и с КЕВР

Той бе безапелационен, че всички краткотрайни ограничения би трябвало да бъдат съобразени, в противоположен случай ще получим наказания - това е ребусът. Това, което може да бъде свалено от цената на тока, към този момент е направено от КЕВР . КЕВР не може да реши въпроса, тъй като е просто един регулаторен орган, който със задълбочени разбори споделя какъв брой действително би трябвало да костват токът и парното, уточни Начев.

Той е на мнение, че би трябвало да се търсят балансиращи мощности, а не базови мощности.

Другият енергиен специалист, който участва в студиото на Българска национална телевизия - Явор Куюмджиев, съобщи, че приказките за експорт на ток и далавера с цената на тока не са правилни.
 Нинова: Гарантирам, че ще спрем покачването на тока за бита от 1 януари
Нинова: Гарантирам, че ще спрем покачването на тока за бита от 1 януари

Новата власт е решена и да продължи ограниченията за подкрепяне на бизнеса

Принципните решения за цената на тока са на европейско равнище, а за България могат да се подхващат дейности, които да понижат цената на електрическата енергия за бизнеса за дребен интервал от време , изясни Куюмджиев.

Той е на мнение, че новото държавно управление няма да разреши да се излезе от свободния пазар. По думите му има няколко аргументи за високата цена на тока - високата цена на природния газ, зелените документи, отказването на Германия от нуклеарната сила.

Според Куюмджиев няма различен избор с изключение на построяването на нови атомни централи. Той не е склонен, че би трябвало да се търсят балансиращи мощности, а не базови такива. " Единственият източник на евтина електрическа енергия е атомната и в случай че бяхме задоволително рационални да построим " Белене ", в този момент щяхме да печелим колосални суми ", безапелационен бе Куюмджиев.
 От КЕВР плануват повишаване на тока за бита с 11,5% от Нова година
От КЕВР плануват повишаване на тока за бита с 11,5% от Нова година

За София повишаването ще е към 30%
анкета
Каква е първата задача на кабинета?
Да спре инфлацията Да понижи цената на тока Да изготви бюджета за 2022 година Да анулира зеления документ Да си гласоподава коледни бонуси
Да спре инфлацията

Да понижи цената на тока

Да изготви бюджета за 2022 година

Да анулира зеления документ

Да си гласоподава коледни
бонуси

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР